HDP heyeti, 21 Ekim'de İmralı'da Öcalan'la görüşecek

Güncelleme Tarihi:

HDP heyeti, 21 Ekimde İmralıda Öcalanla görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 11:22

PKK’nın “Türkiye’ye karşı silah bırakması ve dağdan inmesi” nihai hedefiyle yürütülen Çözüm Süreci’nde uzun süre sonra “tersine” trafik yaşanacak. HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan HDP heyeti önce hafta sonu aralarında Cemil Bayık ile Murat Karayılan’ın da olduğu KCK üst yönetimiyle görüşmek üzere Kandil’e gidecek. Heyet, Kandil’den dönüşünün ardından da 21 Ekim’de İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşecek. Bu arada kulislerde Öcalan’ın infaz koşullarının değiştirilebileceği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

KANDİL’İN MESAJI ÖCALAN’A GELECEK

HDP heyeti, 21 Ekimde İmralıda Öcalanla görüşecek
HDP heyeti, hükümet tarafından kendileriyle paylaştığı öğrenilen “Çözüm Süreci” taslak metnini Kandil yönetimiyle masaya yatıracak. Heyet, Kandil’in değerlendirmelerini dinleyecek, ‘kırmızı çizgilerini’ öğrenecek ve Öcalan’a iletilmesini istedikleri mesajları alacak. İki günlük temasların ardından Türkiye’ye dönecek olan heyet önce HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer milletvekillerine bilgilendirmede bulunacak.

Pazartesi yapılması planlanan bilgilendirme toplantısının ardından 21 Ekim Salı günü İmralı’ya gidecek olan HDP heyeti, Öcalan ile görüşecek. Bu görüşmede, Kandil ve HDP’nin değerlendirmelerini heyetle birlikte ele alacak olan Öcalan’ın “sürece ilişkin” mesaj vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

HDP çevrelerinden edinilen bilgilere göre bu görüşme sonrasında Öcalan’ın heyet aracılığıyla yapacağı açıklama Çözüm Süreci’nin seyrini belirleyecek. Öcalan’ın, hükümetin yol haritasını “kabul edilir” bulduğunu açıklaması halinde 21 Ekim 2007'de gerçekleştirilen kanlı Dağlıca baskınından 7 yıl sonra aynı gün olan 21 Ekim'de Kürt sorununun çözümüne ilişkin önemli bir viraj dönülmüş olacak.

TAKVİMDE NELER VAR

Edinilen bilgilere göre önce Kandil, ardından da Öcalan’la görüşülecek taslak 6 genel maddeden oluşuyor.

İlk aşamada, geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İzleme ve Koordinasyon Kurulları'nın hayata geçirilmesi öngörülüyor. Kurulun çalışmaya başlaması sonrasında ve “muhtemelen” Şubat ayında PKK’lı grupların Türkiye sınırları dışına çıkışının başlaması, çekilmeye bağlı olarak PKK’nın “etkin eylemsizlik” kararı alması, Türkiye tarafının “dağdan iniş” çağrısıyla birlikte geri dönüşlerin sağlanması, geri dönenlerin rehabilitasyonu, bazı PKK’lılara da aktif siyaset yapma olanağının sağlanması” planlanıyor.

ÖCALAN’IN İNFAZ KOŞULLARI

Öte yandan, hükümetin takviminde ayrı bir başlık olarak yer almayan ancak gündemde olduğu iddia edilen bir başka başlığın ise Öcalan’ın infaz koşullarının değiştirilmesi olduğu belirtiliyor. Kulislerde, Öcalan’ın infaz koşullarının bir kara cezaevine nakliyle değiştirilmesinin, sürecin sağlıklı ilerlemesine “siyasi ve psikolojik” katkı sağlayacağı konuşuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!