Transplantasyon kongresi Bodrum'da başladı

Güncelleme Tarihi:

Transplantasyon kongresi Bodrumda başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 10:52

TÜRKİYE Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği (TONKKD) tarafından düzenlenen Transplantasyon 2014 Kongresi Bodrum’da başladı. Organ nakillerinin ele alınacağı kongrede ilk defa uzmanına danış oturumları yapılacak.

Haberin Devamı

TONKKD tarafından bu yıl Bodrum’daki bir otelde düzenlenen Transplantasyon 2014 kongresi başladı. Kongrenin açılışına Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Muğla Valisi Amir Çiçek, TONKKD Onursal Başkanı ve ilk organ nakli ameliyatını gerçekleştiren Tuncer Karpuzoğlu, TONKKD Başkanı Uluğ Eldegez, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, Gastroenteroloji Uzmanı olan babası Sinan Kılıç, tiyatrocu Haldun Dormen ve 550 kişi katıldı. 11’i yabancı 62 konuşmacının katıldığı ve 4 gün sürecek kongrede, çoklu organ nakli ve sonuçları, böbrek, kalp akciğer, karaciğer nakilleri, immünolojik yönden riskli hastalarda transplantasyon, canlı vericili karaciğer naklinde teknik sorunlar ve Türkiye’de akciğer naklinde son durum hakkında gibi konularda sunumlar yapılacak, konferanslar verilecek ve ilk defa uzmanına danış oturumları yapılacak.

Haberin Devamı

Kongrenin açılış törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, babasının da organ nakli olduğunu ve konuyu yakından takip ettiğini ifade ederek, "Bakan görevine geldiğim zaman, yapmamız gereken görevlerimizin dışında, yaşadıklarımdan dolayı, gençleri organ nakli konusunda bilinçlendirmeyi düşünerek çalışma arkadaşlarıma talimatlarımız oldu. Gençler ile birlikte yaptığımız çalışmalar kapsamında, Sağlık Bakanlığı ile de birlikte çalışma başlattık. Organ nakli konusunda doğru bilinen, bilinmeyen ve düzeltilmesi gereken konuları Sağlık Bakanlığı ile birlikte ortak çalışarak gençleri bilgilendirmeyi sağlıyoruz. Organ nakli çok kişiseldir, duygusaldır. İnsanın yaşamında verdiği zor kararlardan birisidir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in açıklamasına dikkat çekmek istiyorum. Görmez, organ bağışının candan cana verilebilecek en büyük sadaka olduğunu vurgulamıştı, bende sizlerle paylaşarak hatırlatmak istedim" dedi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Arif Kapuağası, Türkiye’de 119 bağış merkezinin olduğunu belirterek, "Bu merkezlerimiz yüzde 40 kapasite ile çalışıyor. Dünya çapında hocalarımız var. Son yıllarda da giderek nakiller artıyor. 4 bin 300 gerçekleştirildi. Bakanlık olarak elimizden geleni yapıyoruz. Alanda çalışanların fikirlerini alarak, en hızlı şekilde mevzuata uyarlıyoruz. İsteğimiz nakillerin etik kurallar içinde gerçekleşmesidir. Ekip olarak nakil fiyatlarını kabul edilebilir hale getirdik. Organ, doku maliyet çalışması yapıldı, ona göre fiyatlar belirlendi. Öncelik hastaların en iyi şekilde tedavi edilmesidir. Çünkü bu hastalar, zaten sıkıntı çekiyorlar, bir de nakil merkezine geldiklerinde sıkıntı çektirilsin istemiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Kapuağası, Türkiye’nin organ naklinde yurt dışından da hastalar tarafından tercih edildiğine değinerek "2011 yılında 68 yabancı hastayı, 2012’de 126, 2013’te 240 hastaya organ nakli yapıldı. 2014 yılının sonuna kadar 350 yabancı hastaya nakil yapılmasını bekliyoruz" diyerek bilgiler verdi.

KADAVRADAN BAĞIŞ ORANI ÜLKEMİZDE ÇOK DÜŞÜK

TONKKD Başkanı Uluğ Eldegez, Türkiye’de kadavradan organ bağışının az olduğunu belirterek, "Avrupa ile aramızda artık çok büyük fark yok. Tek farkımız bizde kadavradan organ bağışının az olması. Yurtdışına baktığınız zaman yüzde 75 kadavradan, yüzde 25’te canlı organ nakli yapılırken Türkiye’de durum tam tersi. yüzde 75 canlıdan, yüzde 25 ise kadavradan organ nakli yapılıyor. Türkiye’de kadavradan organ bağışını arttırmayı hedefliyoruz. Kongrenin de ana amacı, kadavradan organ naklini nasıl arttırabileceğimizi görüşmek. İnsanların organ bağışına nasıl sıcak bakmasını sağlayabiliriz, bu sorunu nasıl aşacağımızı da görüşeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

DORMEN’DEN BAĞIŞ ÇAĞRISI

Tranplantasyon 2014 kongresinin açılışına katılan ünlü tiyatrocu Haldun Dormen, organ bağışı çağrısında bulundu. Organlarını bağışladığını söyleyen Dormen, şunları kaydetti: "Herkesin organ başında bulunması gerekiyor. Bizim işimize yaramayacak şeyler, başka bir insanın hayatını kurtarıyor."

ÇOKLU ORGAN NAKLİ İLE HAYATA DÖNDÜ

Geçen yıl ’Gardner Sendromu’ hastalığı nedeniyle, adına bağış kampanyası düzenlenen ve Amerika’da ince bağırsak nakli birlikte çoklu organ nakli ameliyatı geçirerek sağlığına kavuşan 25 yaşındaki Refiye Yılmaz’da kongrenin açılışına katıldı. Yılmaz, hastalığının teşhisi ve tedavi süresince yaşadıklarını kongreye katılanlarla paylaşırken, duygusal anlar yaşandı. Yılmaz, herkesin organ bağışında bulunması gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!