ABD’nin IŞİD Koordinatörü: Türkiye’nin soruları mantıklı

Güncelleme Tarihi:

ABD’nin IŞİD Koordinatörü: Türkiye’nin soruları mantıklı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 08:32

ABD’nin IŞİD Koordinatörü John Allen, İncirlik ve Türkiye’deki diğer üslerin IŞİD’e yönelik mücadelede kullanılması konusunda Ankara ile görüşmelerin devam ettiğini açıklarken, Türkiye’nin konuşmalar sırasında gündeme getirdiği noktalar için “Bunlar mantıklı sorular. Bir dost ve NATO ortağı olarak buna hakları var” dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin IŞİD’e karşı oluşturulan küresel koalisyon için belirlediği özel temsilci emekli orgeneral John Allen, aralarında Ankara’nın da bulunduğu bölge merkezlerine düzenlediği resmi gezinin ardından Washington’da düzenlediği basın toplantısında, İncirlik ve Türkiye’deki diğer üslerin IŞİD saldırılarında kullanılması için Türklerle müzakerelerin halen devam ettiğini açıkladı. Allen, Türkiye’nin koalisyona destek vermede neden isteksiz olduğu yönündeki soruya da Türkiye’nin cevap aradığı soruların “mantıklı” olduğunu söyleyerek cevap verdi.

Allen, İncirlik ve Türkiye’deki diğer üsler konusunda Ankara ile görüşmelerde son durumun ne olduğuna ilişkin şu bilgileri verdi: “Türklerle çok detaylı ve sanırım çok yapıcı bir görüşmemiz oldu. Türkiye bizim dostumuz ve bir NATO ortağı. Beraber çalışabileceğimiz birçok konu hakkında görüştük. Bu türden detayların nasıl çözülebileceği konusunda görüşmeler devam ediyor. CENTCOM-EUCOM ekibi sahada (Çarşamba Türkiye’ye vardılar) ve operasyonel detayları görüşüyorlar. Türklerin koalisyona sağlayabilecekleri katkılar konusunda da siyasi istişarenin devam etmesinde mutabıkız. Türklerle devam eden bir diyalog var. Bu diyaloğun devamını isteriz. Ancak şu noktada İncirlik ve diğer belli üslerle ilgili detaylara girmek istemem.”

Haberin Devamı

ESAD KONUSUNDA AYNIYIZ
Allen, Türkiye ve ABD arasında IŞİD konusuna yaklaşımda bir farklılık olup olmadığı sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Suriye’deki rejimle ilgili olarak Türklerin ve bizim nihai amaçlarımız aynı siyasi sonuca çıkıyor. Bizimki Esad’sız bir siyasi sonuç. Onlar (Türkler), birçok sebep nedeniyle IŞİD konusunda da çok kaygılılar. Sadece IŞİD’in güney sınırında neden olduğu çok büyük insani kriz yüzünden değil, IŞİD’in yarattığı büyük mülteci akını yüzünden de.”

“Türkiye’yle olan niye böyle zorlu bir satış (müzakere)” sorusuna ise Allen şu şekilde cevap verdi: “Zorla satış mı bilmiyorum. Bence emin olmak istedikleri şey, bu işe giriştiklerinde ve ulusal kaynaklarını buna ayırdıklarında, bunların programa nasıl uygulanacağı ve koalisyonun Türkiye dışında nasıl hareket edeceğini anlamak istiyorlar. Bunlar mantıklı sorular. Devam eden siyasi istişaremiz, detaylı planlama süreci de bu sorulara cevap bulmak için. Bir dost ve NATO ortağı olarak buna hakları var.”

Haberin Devamı

KOBANİ İNSANİ AMAÇLI
Basın toplantısında Suriye’de kurulacak bir tampon bölge dahil yaşanan insani krizi aşmada bütün seçeneklere bakıldığını dile getiren Allen, son dönem ABD’nin Kobani’ye yönelik yoğunluk verdiği saldırıları da ilk kez “insani amaçlı” olarak tarif etti. Kobani’nin ABD için stratejik bir hedef olup olmadığı yorumlarını değerlendiren Allen, “(Kobani konusunda) Stratejik hedef, stratejik sonuç gibi bir tabiri kullanma konusunda ben çok isteksizim. Bu kasabanın savunması konusunda doğan şartlardan dolayı bir ihtiyaç vardı. Daha fazla hava desteği gerekiyordu. Biz de tempoyu artırdık” diye konuştu.

CENTCOM’un verdiği bilgiye göre ABD güçleri 26 Eylül’den beri Kobani ve çevresinde IŞİD hedeflerine yönelik 107 hava saldırısı düzenledi. Bu saldırıların 95’i ise IŞİD kuşatması altındaki Kobani’nin IŞİD’in eline geçme tehlikesinin belirdiği ve Türkiye’de bu nedenle protesto eylemlerinin başladığı 6 Ekim’den sonra gerçekleşti. Bunların da 39’u (Salı günü 21, Çarşamba günü 18), son iki gün içinde oldu. Nitekim Başkan Obama’nın Washington’a davet edilen IŞİD’e karşı koalisyon üyesi 21 ülkenin askeri temsilcisine yaptığı konuşmada, IŞİD harekâtında şimdiye kadar elde edilen Musul Barajı ve Sincar başarılarına dair bilgi verip artık Irak’ta Anbar Eyaleti, Suriye’de de Kobani’ye ağırlık verileceğini belirtmesi, Amerikan hava saldırılarının Kobani’nin IŞİD’in eline düşmesini önleyecek bir aşamada seyredeceğinin işareti sayılıyor.

Haberin Devamı

OPERASYON ÖZ KARARLILIK
Washington Yönetimi, IŞİD’e karşı ilk olarak 8 Ağustos’ta Irak’ta başlatılan, 22 Eylül’de Suriye’ye yayılan askeri harekâta da iki aydan fazla bir süre sonra isim verildiğini duyurdu. ABD’nin operasyondan sorumlu komutanlığı CENTCOM, Irak ve Suriye’de devam eden tüm hava saldırıları ve IŞİD’e yönelik operasyonlar için bundan böyle “Öz Kararlılık” (Inherent Resolve) adının kullanılacağını duyurdu. CENTCOM, seçilen ismin, ABD’nin ve hem bölgedeki hem dünyanın diğer yerlerindeki ortakların sarsılmaz kararlılığı ve derin taahhüdünü yansıttığını ifade etti. IŞİD harekâtına sonunda bir isim verilmesi, Amerika’nın uzun sürecek operasyona bakışını da sembolik açıdan tarif ediyor. Bütçelemede ve operasyona katılacak askerlere verilecek madalyalarda bürokratik kolaylıklar sağlayacak operasyon ismi, IŞİD Harekâtı’nı Amerikan askeri tarihinde ayrı bir başlık haline getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!