Barack Obama Türkiye’yi övdü

Güncelleme Tarihi:

Barack Obama Türkiye’yi övdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 01:55

ABD Başkanı Barack Obama, ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey’nin IŞİD’le mücadeleyi görüşmek üzere Washington’a davet ettiği, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 ülkenin askeri temsilcinin katıldığı konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’yi Suriyeli mülteciler konusundaki rolü nedeniyle övdü.

Haberin Devamı

Obama, IŞİD’e karşı koalisyona yaklaşık 60 ülkenin katkı sağladığını belirterek aralarında Türkiye’nin de yer aldığı operasyonu “IŞİD’e karşı dünya” olarak nitelendirdi. IŞİD’e karşı mücadelenin uzun süreli olduğunu ve sadece askeri açıdan çözülemeyeceğini de yineleyen Obama, şöyle devam etti: “Bu kanseri söküp atmada bölgedeki ülkelerin işbirliğine nasıl başlayacaklarına dikkat etmeye devam edeceğiz. Burada üç ülke var: Ürdün, Lübnan ve Türkiye. Suriye’deki iç savaşın bir sonucu olarak sadece son birkaç ay içinde değil birkaç yıldır yer değiştirmiş insanlardan dolayı olağanüstü bir yük üstlenen ülkeler. Bunların hepsi, bu harekâtın bir parçası. Ama büyüyen bir koalisyona işaret eden buradaki tüm ülkelere teşekkür ediyorum.”

ABD Dışişleri Erdoğan’a yanıt verdi

Haberin Devamı

BASINDAN gelen sorulara rağmen Washington’un Türkiye’ye yönelik suçlayıcı bir tavır içinde olmama çabası önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığı günlük basın toplantısında da devam etti. Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki’ye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün söylediği, “Yani gelip buralarda 10 milyonlarca, 100 milyonlarca doları bombaları atmak suretiyle oraya atanlar zannediyor musunuz ki barış için uçaklarıyla, füzeleriyle orada bulunuyorlar? Hayır, petrol kuyularını kendi tasarrufları altına almak için bunu yapıyorlar” sözleri hatırlatıldı. “Siz petrolü mü amaçlıyorsunuz” diye sorulan Psaki, şu yanıtı verdi: “Hava saldırılarındaki niyetimizi açıkça gösterdiğimizi düşünüyorum. O da IŞİD tehdidi ile mücadele etmek” dedi. Psaki Erdoğan’ın açıklamalarına dair yorum yapmadı.

İkisi ayrı şeyler

Psaki, Türkiye’nin IŞİD’e değil de IŞİD’le savaşan PKK’ya yönelik bir askeri harekât başlatmasının ABD’yi endişelendirip endişelendirmediği yönündeki soruya da,“Herkesi bu konulara (Kobani ve PKK’ya yapılan operasyonlar) birbirinden ayrı durumlar olarak bakmaları konusunda teşvik ederim. (Kürt meselesindeki çözüm süreciyle ilgili) tüm tarafların barışa doğru çalışmayı sürdürmelerini görmek istiyoruz” cevabını verdi.

Soruları mantıklı

Öte yandan ABD’nin IŞİD karşıtı koalisyonun koordinatörlüğüne getirdiği emekli General John Allen da Türkiye’nin koalisyona destek vermede neden isteksiz olduğu yönündeki soruya Türkiye’nin yanıtını aradığı soruların “mantıklı” olduğunu söyleyerek cevap verdi. Allen, Türkiye’nin IŞİD konusunda kaygılı olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!