Yap-boz denebilir

Güncelleme Tarihi:

Yap-boz denebilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 04:24

AK Parti’nin, polise dinleme, takip ve aramada yeni kolaylıklar getiren yasa teklifini hızla Adalet Komisyonu’ndan çıkarma adımı İçtüzük engeline takıldı.

Haberin Devamı

TBMM İçtüzüğü’ne göre yeni teklif 48 saat geçmeden komisyonda ele alınamayacağından, önceki teklifle birleştirilemedi ve dünkü toplantı ertelendi. ‘Kuvvetli şüphe’ yerine ‘makul şüphe’ değişikliğini savunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Yap-boz eleştirisi yapılabilir, ona itirazımız yok. Ama uygulamada maalesef birtakım olumsuz etkileri olmuştur” dedi.

AYIR, UZAKLAŞTIR, SALIVER

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın, Bakanlar Kurulu’na verdiği bilgiye göre, polise savcı izni gerekmeden, amirin emriyle provokatörlere karşı “Ayır, uzaklaştır, salıver” yetkisi de getiriliyor. Polis Selahiyetleri Yasası’nda savcının izni olmadan verilebilen sözlü talimatlar arasında ‘eylem gerçekleşmeden müdahale’ bulunmuyor. Bu düzenleme yasanın bu maddesine monte edilecek. Bakan Ala bunun gerekçesini, “Ani gelişen olaylarda provokasyona neden olacak kişileri uzaklaştırmak veya gözaltına almak için savcıdan izin almak zorunluluğu bulunuyor. İzin gelene kadar olaylara müdahale zorlaşıyor. Yeni düzenleme ile olaylara anında müdahale etme imkanı olacak” diye açıkladı. Teklifle ilgili görüşler şöyle:

KANTARIN TOPUZU KAÇTI

Haberin Devamı

Ramazan Can (AK Parti Kırıkkale Milletvekili) Biraz öz eleştiride bulunmamız lazım, maalesef kantarın topuzunu biraz kaçırmışız diye düşünüyorum ben. Orada ölçülü davranmamız gerekirken sanki etki tepki şeklinde değerlendirmişiz maalesef. Bunlar zaten alt komisyona gidecek, bütün bunları değerlendireceğiz.
m Recep Özel (AK Parti Isparta Milletvekili) Yakalama, dinleme, el koyma ile ilgili, yani CMK’daki tedbir taleplerine, kararlarına yönelik, Anayasa’ya, devlete ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar da katalog suç kapsamına alınıyor.

Turgut Dibek (CHP Kırklareli Milletvekili) İktidarın kafası karışık. 6 ay önce somut delillere dayalı kuvvetli şüphe getirilirken, bugün niye ondan vazgeçiyorsunuz? Mallara el koyma, dinlemelerdeki durumu niye geri getiriyorsunuz?

‘HAİN’ de VAR MI

Hasip Kaplan (HDP Şırnak Milletvekili) Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın “Hain” dediği muhalefet, makul şüpheye giriyor mu? Hain diyorsa Cumhurbaşkanı ve Başbakan, onun emrindeki kolluk öyle görür mü görmez mi? Demirtaş ve Kılıçdaroğlu’nun kapısına dayanır mı dayanmaz mı? Almanya’nın özgürlüklerini de örnek alalım.

POLİSİYE TEDBİR DEĞİLDİR

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Bizim üzerinde çalıştığımız güvenlik reformu polisiye tedbirler paketi değildir. Her şey hukuk kuralları içinde olur. Özgürlükten taviz vermeyeceğiz. Özgürlüklerin istismar edilmesi başka insanların yaşam hakkını bile ortadan kaldırıyor. Yıllardır biriktirerek alınan ev, iş yerinin yok edilmesi özgürlük olarak görülebilir mi? Gösteriler kesinlikle haktır engellenmeyecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!