Türkiye için kritik oylama

Güncelleme Tarihi:

Türkiye için kritik oylama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 01:29

BM Genel Kurulu bugün Türkiye açısından önemli bir oylamaya tanık olacak. Türkiye altı yıl aradan sonra 2015-16 dönemde BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olmak için İspanya ve Yeni Zelanda’ya karşı yarışacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin altı yıl aradan sonra yeniden BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olup olmayacağı bugün New York’ta BM Genel Kurulu’nda yapılacak oylama sonucu belli olacak. Türkiye daha önce 2009-2010 yıllarında BMGK geçici üyesi olarak görev yapmıştı. Türkiye’nin BM’de yer aldığı “Batı Avrupa ve Diğerleri” grubu için ayrılan iki koltuk için, Türkiye ile birlikte İspanya ve Yeni Zelanda’da da 2015-2016 dönemini kapsayan geçici üyelik için yarışacak. 15 üyeli BMGK’nın beş koltuğunu daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa dolduruyor. Geçici 10 üye ise beşerli gruplar halinde iki yılda bir seçiliyor. Bugünkü oylamada görev süreleri dolacak olan Arjantin, Ruanda, G. Kore, Avustralya ve Lüksemburg’un yerine, bu ülkelerin grubunda yer alan beş yeni üye seçilecek. Seçimlere Afrika grubundan Angola, Asya-Pasifik grubundan Malezya, Latin Amerika ve Karayipler grubundan Venezuela tek aday olarak giriyor.

Haberin Devamı

‘Batı Avrupa ve Diğerleri’ grubuna ayrılan iki koltuk için ise Türkiye, İspanya ve Yeni Zelanda yarışacak. BM Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada bir ülkenin BMGK’ya seçilebilmesi için grubunun tek adayı bile olsa kullanılan oyların en az üçte ikisini alması gerekiyor. 193 ülkenin tamamının oy kullanması halinde seçilebilmek için en az 129 oy alınması şart. Türkiye, 2008’de yapılan oylamada 2009-2010 dönemi BMGK geçici üyeliği için 151 oy almıştı. Türk kaynaklar en az 140 ülkenin desteğini aldıklarını söylüyor.

5 iSLAM ÜLKESİ

BMGK’nın 15 üyesinden 10’u geçici olarak seçiliyor. Bu dönemde beş ülkenin görev süresi doluyor. Oylamada Türkiye kazanırsa, 1 Ocak 2015’te göreve başlayacak olan BMGK’da ilk defa 5 İslam ülkesi birden; Türkiye, Malezya, Çad, Nijerya ve Ürdün yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!