Tıbbi malzemeci SUT sarhoşu

Güncelleme Tarihi:

Tıbbi malzemeci SUT sarhoşu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 01:15

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 1 Ekim’de yayımlanan sağlık uygulama tebliği (SUT) ile yaptığı düzenlemeler birçok acil tedavi ve ameliyatı durma noktasına getirdi.

Haberin Devamı

Gazetemizde konuyla ilgili haberin yayınlanması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tebliğin gözden geçirileceğini açıklamış, önceki gün de değişiklik yapılmıştı.

Yenilenen SUT tebliğiyle tıbbi malzemeler için ödenen fiyatlar artırıldı. Ancak yeni düzenlemede hayat kurtaran birçok malzemenin fiyatına dokunulmadı.

Hürriyet’de önceki günlerde ilgili doktor, hastaneler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Sağlık Bakanlığı’nın görüşleri yayınlandı. Peki ama tıbbi malzeme firmaları cephesinde durum ne?

Medtronic Medikal Teknolojileri Şirketi Kıdemli Ülke Direktörü Ayhan Öztürk, tıbbi malzeme sektörünün Türkiye’de hastanelerin yanısıra dünya ülkelerinden farklı olarak hiçbir ücret almadan, eğitim ve cihaz desteği verdiğini söyledi. Öztürk, “İhalelerde verdiğimiz fiyatlar üzerinden bu kez hastaneler de yüzde 5-15’lik iskonto talep ediyor. Düşen fiyatlar, iskonta taleplerinin üzerine her yıl artan maliyetler, döviz fiyatlarındaki artış ekleniyor. Buna rağmen tıbbi malzeme fiyatları hep geriye gidiyor. Son yapılan, bazı ürünlerde yüzde 50-70’e ulaşan radikal fiyat indirimi kabul edilebilir gibi değil” dedi. Hizmet, eğitim ve cihaz desteğiyle Türkiye’deki kaliteli sağlık hizmeti sunumunun gizli kahramanlarından olduklarını öne süren Öztürk, “Hem sektör hem de SGK hepimiz aynı gemideyiz. Ancak 1 Ekim SUT tebliği, piyasada oluşmuş fiyatları en az yüzde 30-70 indirdi. Bu kadar indirimin üstüne biz de hizmetlerimizi sürdürüp, sürdüremeyeceğimizi sorgulamaya başladık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!