İşsizlik krizi

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 01:15

İşsizlik oranı yüzde 10.4’e yükseldi. Bu Ekim 2010’dan beri gördüğümüz en yüksek seviye. İşsiz sayısı ise 3 milyon kişi. Bu demek oluyor ki en son Ekim 2009’da karşı karşıya kaldığımız 3 milyon işsizle yeniden baş başayız. Yavaş büyüme işsizlik oranını düşürmeye yeterli olmuyor.

Haberin Devamı

İŞSİZLİKTE işler hiç iyi gitmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün temmuz verilerini açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmamış verilere göre işsizlik yüzde 9.8, mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre ise yüzde 10.4. TÜİK mevsim etkilerinden arındırılmış verileri açıklıyor. Böylece işsizlikte geçici etkileri değil gerçek eğilimi görebiliyoruz. Bu verilerde son 3 aydır çok sert yükseliş var. Nisanda yüzde 9.2 olan arındırılmış işsizlik oranı mayısta yüzde 9.6’ya, haziranda yüzde 10’a fırladı. Temmuzda ise yüzde 10.4’ü gördük. Bu rakam Ekim 2010’dan beri en yüksek seviye. İşsiz sayısı da arındırılmış verilerde 3 milyonu geçti. En son 3 milyonu gördüğümüzde yani Ekim 2009’da dünya krizdeydi. Türkiye’de bu krizin etkilerinden payını alıyordu. 5 yıl geçti, dünya toparlanırken biz yeniden kriz verilerine döndük.

Haberin Devamı

AĞUSTOSTA SÜRECEK

Veriler Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekteki beklenen büyümesinin de işsizliği düşürmeye yetmediğini de ortaya koyuyor. Ekonomik aktivitede yavaşlama özellikle sanayi istihdamını vuruyor. Sanayide temmuzda hazirana göre 89 bin kişi işini kaybetti. Hizmetler sektöründeki 89 bin kişilik yeni istihdam sayesinde toplam istihdam kaybının yükselmesinin önüne geçildi. Ağustos sanayi üretimi temmuza göre yüzde 1.4 küçülme göstermişti. Bu işsizlikte ağustosta da artışın süreceğinin habercisi.

TARIM DIŞI İŞSİZLİK YÜZDE 12.5’e YÜKSELDİ

TARIM dışı işsizlik oranında da arındırılmış veriler yüzde 12.5’e ulaşıldığını gösteriyor. Gençlerde işsizlik de yüzde 19.5 seviyesinde. Bu iki seviye de yine 2008 krizinin etkilerinin sürdüğü dönemlerde görmeye alışkın olduğumuz veriler. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam hazirana göre 72 bin kişi azalarak 25.79 milyon kişi olarak gerçekleşti.

ARINDIRILMAMIŞ VERİ DE YÜKSEK

TÜİK’in açıkladığı arındırılmamış verilerde de yüzde 9.8 işsizlik oranıyla karşı karşıyayız. Bu rakam da haziranda yüzde 9.2 idi. İşsiz sayısı ise 2.87 milyon kişi olurken, genç işsizlik oranı yüzde 18.2’ye çıktı. 15-64 yaş grubunda işsizlik oranı yüzde 10 olarak gerçekleşti. İşgücü 29.28 milyon kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 51.3 oldu. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72.3 kadınlarda ise yüzde 30.8 oldu. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı Temmuz döneminde yüzde 36.4 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!