Futbol sahasındaki savaşın yankıları

Güncelleme Tarihi:

Futbol sahasındaki savaşın yankıları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 12:19

Sırbistan ile Arnavutluk arasında önceki gece oynanan olaylı futbol maçının ardından iki ülke arasında yükselen gerginlik sürüyor. Olaylı maç, Sırbistan İçişleri Bakanı'nın koltuğunu da salladı. 'Fitili ateşleyen' insansız hava aracı ise polis tarafından bulunarak, incelenmek üzere uzmanlara gönderildi.

Haberin Devamı

DHA’nın haberine göre, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, maçta görevli 3 bin 500 polisin güvenliği sağlayamadığını söyleyerek, İçişleri Bakanı Neboyşa Stevanoviç'in istifa etmesini istedi. Vuçiç, uzaktan kumandayla stada indirilen insansız hava aracının bayrak yerine bomba da taşıyabileceğini söyledi.

Futbol sahasındaki savaşın yankıları
OLAYLI MAÇ TATİL EDİLDİ

Başbakan Vuçiç, maçtaki olaylar ve karşılaşmadan sonra kullanılan ifadelerin Sırbistan’ın AB yolundaki seyrine gölge düşürdüğünü söyledi.

Sırp İlerici Partisi Başkan Yardımcısı ve Sırbistan İçişleri Bakanı Stevanoviç ise görevinden istifa etmeyeceğini belirtirken, "İstifa edersem hükümet düşer" dedi.

UZMANLARA GÖNDERİLDİ
Stefanoviç ayrıca, söz konusu insansız aracın polis tarafından bulunduğunu ve hem kim tarafından üretildiğinin hem de nereden satın alındığının belirlenmesi için uzmanlara teslim edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Stefanoviç, "Arnavutluk hükümetinden yapılan açıklamalar, böyle bir provokasyonun hazırlandığından haberdar olduklarını gösteriyor" iddiasında bulundu.

NE OLMUŞTU
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri kapsamında Belgrad'da oynanan maçın 42'inci dakikasında, uzaktan kumandalı bir hava aracıyla sahaya Arnavutluk, Kosova, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve kuzey Yunanistan topraklarını kapsayan “Büyük Arnavutluk haritası"nın yer aldığı bayrağın bırakılması üzerine olaylar çıktı.

Sırbistan Milli Takımı'ndan Stefan Mitroviç bayrağı çekerek saha dışına götürürken, Arnavutluk Milli Takımı futbolcularının müdahalesiyle karşılaştı ve bir süre sonra sahada yumruklaşma başladı.

Sırp taraftarlar da sahaya girip kavgaya dahil oldu. Arnavutluk Milli Takımı'ndan Lorik Cana, bir Sırp taraftarı yumrukladı. Sahadaki olaylar büyüdü ve hakem 0-0'ken yarıda kalan maçı tatil etti. UEFA, konuyla ilgili disiplin soruşturması başlattı.

Futbol sahasındaki savaşın yankıları

Bir dönem Galatasaray'da da forma giyen Arnavutluk kaptanı Cana ve sahaya giren bir Sırp taraftar...

Haberin Devamı

NOTA VERİLDİ
Yaşanan olaylar nedeniyle Arnavutluk'un Belgrad Büyükelçisi Ilir Bocka, Sırbistan Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, "maçta Büyük Arnavutluk prooakasyonu" yapıldığı gerekçesiyle Arnavutluk'a nota verildi.

Futbol sahasındaki savaşın yankıları

0-0'ken iptal edilen maçla ilgili karar önümüzdeki haftalarda açıklanacak.

FIRIN YAKILDI, ELÇİLİN CAMLARI KIRILDI
AA'nın haberine göre, Sırbistan'ın kuzeyindeki Sombor şehrinde, Arnavut vatandaşlara ait bir fırın dün gece yarısından sonra ateşe verildi. Yangının nedeninin henüz bilinmediği, Sombor Polis Karakolunun gün içerisinde konuya ilişkin açıklama yapacağı bildirildi.

Olaylı maçın etkisi bir diğer bölge ülkesi Karadağ'da da hissedildi. Başkent Podgoritsa yakınlarındaki Tuzi kasabasında biri Karadağlı, diğeri Arnavut iki öğrencinin kavgasının ardından, dün gece de Arnavutluk'un Podgoritsa Büyükelçiliği'nin camlarının kırıldığı bildirildi. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

Futbol sahasındaki savaşın yankıları

Sırp taraftarlarla Arnavut futbolcular arasındaki kavga görüntüleri, sahada futbol maçından çok bir karete müsabakası yapılıyormuş izlenimi verdi.

Futbol sahasındaki savaşın yankıları

ARNAVUTLUK: FUTBOLLA BAĞDAŞMIYOR
Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Buşati ise çıkan olaylar nedeniyle tatil edilen maça ilişkin, "Partizan Stadı'nda yaşanan olaylar, futbolla bağdaşmıyor" dedi.

Futbol sahasındaki savaşın yankıları

Sahanın ortasına indirilen insansız hava aracı

Buşati, düzenlediği basın toplantısında, maç öncesinde Belgrad'daki havalimanında bazı Arnavutluk vatandaşlarının ülkeye girişlerine izin verilmediğini hatırlatarak, bu konuyla ilgili Sırbistanlı mevkidaşı İvitsa Daçiç ile görüşmek istediğini, ancak Sırbistan kanadından olumsuz cevap aldıklarını, bunun üzerine Arnavutluk'taki Sırp büyükelçiyi bakanlığa çağırdıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Çıkan olaylardan Sırp yetkilileri sorumlu tutan ve "Futbolun siyaset ile karıştırılmaması gerek" diyen Buşati, bir hata varsa bunun sorumlusunun kanıtlarla birlikte yargı organlarına teslim edilmesi gerektiğini, son sözü yargının söylemesi gerektiğini belirtti.

Futbol sahasındaki savaşın yankıları

Sırp futbolcu Mitroviç, bayrağı böyle indirdi.

OLSİ RAMA'YLA İLGİLİ İDDİALAR
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın kardeşi Olsi Rama hakkında Sırbistan makamlarınca ortaya atılan iddiaları da değerlendiren Buşati, suçluların bulunması ve yargıya teslim edilmesi konusunda Sırbistan Savcılığı'na destek olabileceklerini söyledi.

Sırbistan ile Arnavutluk arasında oynanan karşılaşmada, sahaya üzerinde "Büyük Arnavutluk" haritası bulunan bayrağı bırakan uzaktan kumandalı helikopteri yönlendirdiği öne sürülen Olsi Rama da hakkındaki iddiaları yalanladı.

Haberin Devamı

Futbol sahasındaki savaşın yankıları

Karşılaşmanın ardından Arnavut taraftarlar, Tiran sokaklarına döküldü

Olsi Rama, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakkındaki iddialardan dolayı hayal kırıklığı yaşadığını ifade ederek, "Hiçbir şekilde, yaşanan olaylarla ilgim yoktur. Stadın locasından maçı izlediğim doğru. Ama maç boyunca sadece telefonumla fotoğraf çektim" dedi.

Olayın ardından Sırbistan polisinin yanına geldiğini ve üzerini aradığını anlatan Olsi Rama, Sırbistan medyasında yer alan gözaltına alındığı yönündeki iddiaları da yalanladı.

Futbol sahasındaki savaşın yankıları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!