ABD askeri heyeti Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

ABD askeri heyeti Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 10:09

Ankara ile Washington arasında varılan mutabakat sonucu Suriyeli muhaliflere verilecek eğitim konusunda görüşmelerde bulunacak ABD askeri heyeti, Türkiye’ye geldi.

Haberin Devamı

ABD heyeti, Merkezi Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ve Avrupa Merkezi Kuvvetler Komutanlığı’ndan (EUCOM) karma teknik bir heyetten oluşuyor. Heyet bugün Genelkurmay’da Türk tarafı ile görüşmelere başladı. Bu görüşmelerde muhaliflere verilecek olan askeri eğitimin ayrıntıları masaya yatırılacak.

Görüşmelerde İncirlik ve diğer bazı hava üslerinin ABD ve koalisyon güçlerine açılmasının da ele alınabileceği belirtiliyor. Muhaliflerin eğitiminde iki tarafın üzerinde prensipte anlaştığı ancak bugün ayrıntılarını görüşmeleri beklenen bazı konular şöyle:

İlk aşamada yaklaşık 2 bin Suriyeli muhalifin, Türkiye topraklarında Orta Anadolu’da bir askeri üste eğitime tabi tutulmaları planlanıyor. Eğitimi Türk ve ABD’li askeri uzmanlar kimi zaman ortaklaşa, kimi zaman ise dönüşümlü verecek. Eğitime alınacak Suriyeli muhalifleri Türkiye’nin belirlemesi öngörülüyor. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın uygun gördüğü, haklarında “olumlu rapor” verdiği isimlerin eğitimden geçirilmesi hedefleniyor. Eğitim verilecekler arasında Suriye’deki Türkmenlerin de yer almasına kesin gözle bakılıyor. Eğitim masrafı ile eğitim sonrası verilecek askeri teçhizatın büyük oranda ABD tarafından sağlanması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!