Akademisyenlere zam TBMM gündeminde

Güncelleme Tarihi:

Akademisyenlere zam TBMM gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 09:54

TBMM Başkanlığı’na sunulan Yükseköğretim Personel Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na göre, bir önceki yıl bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayacak proje hazırlayan, ödül alan öğretim elemanları için akademik teşvik puanı hesaplanarak ödeme yapılacak. Söz konusu yönetmelik 4 ay içinde yürürlüğe konulacak. Akademik teşvik puanı hesaplanması ise, 2015 yılında yapılan faaliyetler esas alınarak, 2016 yılı için yapılacak.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Personel Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıyla 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa madde eklenerek, yüksek öğretim tazminatı uygulaması düzenleniyor. Tasarıyla, yüksek öğretim tazminatı uygulaması düzenlenerek, Devlet Memurları Kanunu’na tabi en yüksek devlet memuru, ek gösterge dahil brüt aylık tutarının profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosunda bulunanlara yüzde 100’ü, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutman kadrosunda bulunanlara yüzde 115’i oranında her ay yükseköğretim tazminatı ödenecek.

Tasarıyla birlikte, bir önceki yıl, bilim teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurtiçinde veya yurtdışında sonuçlandırılan proje, araştırma, yayın, tasarım, sergi, patent ile çalışmalarına yapılan atıflar, bilim kurulu bulunan uluslararası düzeydeki toplantılarda tebliğ sunma ve almış olduğu akademik ödüller esas alınarak öğretim elemanları için 100 puan üzerinden yıllık akademik teşvik puanı hesaplanarak ödeme yapılacak. Bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurtiçinde veya yurtdışında sonuçlandırdıkları proje, yaptıkları araştırma, yayın ve sergi, aldıkları patent ile çalışmalarına yapılan atıflar, bilim danışma kurulu bulunan uluslararası düzeydeki toplantılarda sundukları ve almış oldukları akademik ödüller esas alınarak, öğretim üyeleri ile araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutmanlar için yıllık akademik teşvik puanı hesaplanacak, aldıkları puanlarla orantılı olarak da akademik teşvik ödeneği adı altında yeni bir ödeme yapılacak.

Haberin Devamı

Akademik teşvik puanı 30 ve üzerinde olanlara, Devlet Memurları Kanunu’na tabi ek göstergeler de dahil olmak üzere en yüksek brüt devlet memuru aylığının, profesör kadrosunda bulunanlar yüzde 100’üne, doçent kadrosunda bulunanlar yüzde 90’ına, yardımcısı doçent kadrosunda bulunanlar yüzde 80’ine araştırma görevlisi kadrosunda bulunan yüzde 70’ine öğretim görevlisi ve okutman kadrosunda bulunanlar ise yüzde 60’ına, aldıkları puanın yüze bölünmesiyle hesaplanan tutarda ödeme yapılacak.

Haberin Devamı

Bilim alanlarının özellikleri ve öğretim elemanlarının unvanına göre, akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında esas alınacak faaliyetlerin ayrıntılı özellikleri ve bu faaliyetlerin puan karşılıkları, akademik teşvik toplam puanının yüzde 30’unu geçmemek üzere her bir akademik faaliyet türünün toplam puanın hesaplanmasındaki ağırlıkları, akademik teşvik puanının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu hesaplamaları yapacak komisyonun oluşumu ile diğer hususlar, Yükseköğretim Kurulu’nun önerisi, Maliye Bakanlığı’nın görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!