İtfaiye daralacak

Güncelleme Tarihi:

İtfaiye daralacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 01:15

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özellikle İstanbul ve Ankara’da sokakların dar olması ve bina yükseklikleri nedeniyle yangına müdahelede geç kalan iftaiyelere ‘Yapılaşmaya uygun araç gereç şartı’ getiriliyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL, Ankara gibi büyükşehirlerde sokakların dar olması ve bina yükseklikleri gibi nedenlerle yangına müdahalede geç kalan itfaiyelere, ‘bina yüksekliği ve yapılaşma koşuluna uygun araç gereç şartı’ getiriliyor. İtfaiye teşkilatı, bina projelerine uygun görüşü verilmesi aşamasında, yapı yüksekliğine göre itfaiye araçlarının manevra yapabilmesi ve konuşlanabilmesi amacıyla ulaşım yollarının uygunluğunu da kontrol edecek. Hazırlanan düzenlemeye, çok katlı binalarda yapılacak atış poligonlarının binaların en üst katında yer alması zorunluluğu da konuluyor. Fiziki olarak değişiklik yapma imkanı bulunmayan tarihi yapıların mevcut merdivenleri de yangın ve kaçış merdiveni olarak kabul edilecek.

DEDEKTÖR ŞARTI VAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemeye göre pişirme cihazları dışında fosil yakıt yakan cihazların bulunduğu tüm binalara veya bağımsız bölümlerine standartlara uygun hava basıncı veya karbonmonoksit dedektörünün konulması gerekecek. Fabrika, imalathane, mağaza, dükkan, depo gibi sanayi tesislerinde, yapılan iş nedeniyle açığa çıkabilecek yanıcı veva patlayıcı gaz için yangın gaz dedektörlerinin kullanılması şart olacak. Şehirlerde yaşanan patlamalara karşı doğalgaz kullanılan binalarda korbonmonoksit gaz dedektörleri yılda en az bir kere doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından denetlenecek; karbonmonoksit ve gaz dedektörlerinden herhangi birisinin uygunsuzluğunun tespit edilmesi durumunda abone olan bina veya bağımsız bölümle ilgili işlem başlatılacak. İtfaiye teşkilatları sorumluluk bölgelerindeki İmar Yönetmeliği, planlarında yer alan bina yükseklikleri, yapılaşma koşullarına uygun araç, gereç ve ekipmanı sağlamakla sorumlu olacak.

Haberin Devamı

İstanbul’da 1800 sokağa giremiyor

İSTANBUL’DA konut, ticari birim ve sanayi kuruluşlarının iç içe olması ve ahşap binaların sayısal fazlalığı nedeniyle yangın riskinin yüksek olduğunu belirten Türkiye Yangından Korunma Vakfı ve Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrrahman Kılıç, İstanbul’da 1800 sokağa itfaiye araçlarının giremediğine dikkat çekti. Türkiye’de yılda ortalama 100 bin, İstanbul’da 25 bin yangın gerçekleştiğini belirten Kılıç, Türkiye genelindeki binaların yüzde 80’inin yangın riski altında olduğunu dile getirdi. Türkiye’de meydana gelen yangınların yılda ortalama yüzde 10 arttığını söyleyen Kılıç, “Yeni yapılan yüksek katlı binaların yüzde 50’si riskli. İnşaat firmaları maliyet avantajı nedeniyle yangına dayanıklı olmayan ürün seçiyor. Yangından korunmak için yasal düzenleme var ama denetim eksikliği nedeniyle sorun yaşanıyor ”dedi.

Haberin Devamı

ecelikkan@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!