Yeşiller ne istiyor

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller ne istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 09:12

Haberin Devamı

Almanya’da Yeşiller’in Parlamento Grup Eşbaşkanı Katrin Göring Eckardt, IŞİD’e karşı mücadelede içinde Almanya’nın da olduğu bir Birleşmiş Milletler (BM) gücü oluşturulmasını istedi. Eckardt, gerekirse BM gücü içinde Almanya’nın Suriye’ye asker göndermesine onay vereceklerini söyledi. Böyle bir önerinin Yeşiller’den gelmesi şaşırtıcı ve içinde soru işaretleri taşıyor.

Geçen ağustos ayında Alman Parlamentosu’nda yapılan oturumda Kuzey Irak’ta Peşmergelere silah yardımına hayır oyu veren Yeşiller, niçin şimdi gerekirse, Alman askeri bile gönderilmesini istiyor? Gerçi Yeşiller içinde bu konuda bir görüş birliği yok. Partinin Eşbaşkanı Simone Peter, bu talebe karşı çıktı ve asker gönderilmesinin söz konusu olamayacağını söyledi. Öte yandan Yeşiller’in gençlik teşkilatı Yeşil Gençlik belirli şartlar altında asker gönderilmesinden yana.

* * *

Parti Eşbaşkanı Cem Özdemir, Kuzey Irak’a tartışmalı Alman silah yardımına olumlu bakarken, Eşbaşkan Simone Peter tamamen karşı. Simone Peter, Kuzey Irak’a silah yardımının bölgedeki istikrarsızlığı körükleyeceğini, Cem Özdemir ise IŞİD’e karşı askeri mücadele verilmesini savunuyor.

* * *

Geçen yıl genel seçimlerde oy kaybına uğrayan Yeşiller, bunun şokunu henüz atlatamadı. Yeşiller siyasi içerik, strateji ve personel açısından bir kriz döneminden geçiyor. Eyalet seçimlerindeki başarılarına rağmen federal politikada çok sönük bir döneme girdiler. Yeşiller hiç bu kadar sönük kalmamıştı. Siyasi yön konusunda parti yönetiminde çok açık görüş ayrılıkları hakim. Yeşiller, SPD’nin dışında Sol Parti’yle ya da Hıristiyan Birlik’le yeşil siyah koalisyona var mı? Bir bölüm siyah yeşil koalisyona göz kırparken, diğer kesim buna kesin karşı.

Asker gönderilmesi konusunda da hemfikir değiller. Bunu kendi içinde tam tartışmadıkları görülüyor. Yeşiller’in BM gücü oluşturulması talebi gerçekçi değil. BM’de asker göndermeye onay çıkmayacağını Yeşiller de iyi biliyor. Rusya ve Çin bir yana, ne ABD, ne Almanya asker göndermeyi gündemde bile görüyor. Yeşiller içinde bulunduğu sönük ortamdan çıkmak istiyor ama nasıl çıkacağını bilmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!