SGK ameliyat krizine neşter attı ama sorun kronik

Güncelleme Tarihi:

SGK ameliyat krizine neşter attı ama sorun kronik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 09:12

SGK ameliyat erteleten fiyat tebliğini değiştirdi ama kurumlar arasındaki yara kapanacak gibi değil. Hastanelerin firmalardan usulsüz olarak ekstra indirim aldığını iddia eden SGK yetkilileri, Çin’den getirilen kalitesiz ve sağlıksız stentlerin bile hastalara takıldığını SGK’nın da parasını ödemek zorunda olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) önceki gün bir tebliğ yayınlayarak ameliyat erteleten fiyat krizini sona erdirme yolunda bir adım attı. Ancak Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile SGK arasındaki kriz bitecek gibi değil. Yeni Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) yayınlanması sonrasında Hürriyet’e konuşan bir SGK yetkilisinin anlattıkları hem sağlık hem de ekonomik yönden Türk sağlık sektörünün kronik bir kriz yaşadığını ortaya koydu. SGK yetkilisi sadece fiyatların artırılmasının çözüm olamayacağını savunarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: Biz bir fiyat tebliği yayınlayarak minimum fiyatları belirledik. Ancak hastaneler sektörden bu fiyatların üzerinden bir de yüzde 10-20 oranında indirim istiyor. Aradaki fark hastaneye kalıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sektörün bundan sonra da bu indirimi vermesi durumunda SGK’nın fazla para ödediğinin kanıtlanacağını ifade eden yetkili şöyle devam etti: “Bu politikanın sürdürülebilir olması gerekiyor. O nedenle fiyatların da dünyadakiyle uyumlu olması önemli. Örneğin Hacettepe’nin 36’ya varan Ankara Üniversitesi’nin 24 aya varan ödeme süreleri var. SGK’nın hizmet alıp sonra uzun vadede ödeme yapması da sektörü zora sokuyor. Serbest piyasa uygulamasına da son verdik. Çünkü medikal firmalar bir ürün getirip üç eğitim araştırma hastanesinde kullandırıp, fiyatı da kendileri belirleyebiliyorlardı. Örneğin bir tıbbi ürün 100 lirayken bin lira istenebiliyordu. Artık dünya gerçeklerini göz önüne alarak fiyat politikasını biz yapacağız.”

ÇİN'DE BİLE SATILMIYOR
Kanuni düzenlemelerdeki yetersizlik nedeniyle Türkiye’ye kalitesiz sağlık ürünlerinin de sokulduğunu iddia eden aynı yetkili özellikle hayati önem taşıyan stentlerin göz göre göre hastalara takıldığını da ileri sürdü. Yetkili, CE belgesi almak yetmiyor. Örneğin Çin’de 10 liraya da 500 liraya da stent yaptırabilirsiniz. CE belgesi alarak bu 10 liralık stenti ülkeye rahatça sokuyorlar. Oysa bu ürün Çin’de bile kullanılmıyor. O nedenle Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bir kalite kriteri belirlemeli. Sonuçta biz bu ürünün parasını da ödüyoruz ancak vatandaşın sağlığının risk altına girmesi asla istenmez” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ortopedik, Omurga, Travma ve Tanıya Dayalı Tıbbi Malzeme İmalatçıları ve İthalatçıları Derneği (ORDER) Başkanı Erkin Delikanlı, SUT’ta yapılan değişikliklerin durumu sürdürülebilir konuma getirdiğini belirterek, “Hızlı müdahale edildi, sektör dışarıda bırakılmadı. Bu sevindirici bir durum. Ancak bundan sonraki en buyük sıkıntı kamu hastanelerinin yayınlanan fiyatların üzerinde ekstra iskonto istemesi olacak. Bizi yayınlanmış fiyatların da altında malzeme vermeye zorluyorlar. Üstelik üniversite hastanelerinin 18 aydan 30 aya varan ödemeleri söz konusu. Bunu bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Kamu Hastaneler Birliği ile bu konuda bir görüşme yapıldı. Onların da SGK’nın aldığı inisiyatifi almalarını bekliyoruz” dedi. Türk Kardiyoloji Derneği Üyesi Mehmet Aksoy ise bazı ürünlerde sorunların hala devam ettiğini ancak, bu sorunların çözüleceğine inandıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

İşte yeni fiyatlar

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) ameliyat malzemesi krizinin aşılması için önceki gün yeni bir Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yayımlayarak bazı kalemlerde fiyat artışına gitti. Buna göre tıbbi malzeme listelerinde kalp damar cerrahisi listesinde yer alan 36, girişimsel radyoloji listesinde yer alan 39 ve kardiyoloji listesinde yer alan 27 adet tıbbi malzeme ile ortopedi ve travmatoloji branşına ait tümör rezeksiyon alan grubunda yer alan 184 adet tıbbi malzeme için SGK’nın verdiği fiyat yeniden düzenlenerek arttırıldı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ameliyatlarda kullanılan bu ürünler için vatandaştan para almıyor. Hastaneler piyasadan temin ettikleri bu ürünlerin bedelini SGK’dan tahsil ediyor.
SGK’nın yeni uygulaması ile bazı tıbbi malzemeler için ödenecek fiyatlardan bazıları şöyle:
* Kalp pili: 7.400 8.400
* Bacak balonu: 1.170 2.450
* Bacak Aterektomi Cihazı: 4.200 5.500
* Ritm aleti: 7.000 9.000
* Kalça protezi: 8.000 13.000
* Diz protezi: 15.000 22.000
mozgenc@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!