'Türkiye, Kobani’ye sınırı açmalı'

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Kobani’ye sınırı açmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 01:19

IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’yi kuşatması birinci ayına girerken YPG güçleri batıdaki Til Şeir Tepesi’ni geri alarak buraya kendi bayraklarını dikti, doğuda da bir IŞİD bayrağı artık yok. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise Kobani’nin her an düşebileceğini söyleyerek “Türkiye mutlaka sınırını açmalı” dedi.

Haberin Devamı

IRAK Şam İslam Devleti’nin Suriye’nin kuzeyindeki Türkiye ile komşu Kobani’yi ele geçirmek için başlattığı saldırılar bugün birinci ayını doldururken Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Kürtlere yardım için Türkiye’ye sınırı açması çağrısında bulundu. Başkent Paris’teki Arap Dünyası Enstitüsü’nü ziyareti sırasında açıklama yapan Hollande, Kobani’nin her an teröristlerin eline düşme olasılığı bulunduğunu belirterek, “Fransa için Irak’ta karar verdiğimiz gibi eğer müdahale edeceksek Suriye’deki tek meşru unsur olarak gördüğümüz ılımlı Suriye muhalefetine de gerekli tüm desteği ve yardımı sağlamalıyız” dedi.

Türkiye, Kobani’ye sınırı açmalı

Haberin Devamı

Kobani sembolik öneme sahip

IŞİD’e karşı savaşan koalisyonun dışında kalan ilgili ülkelere de çağrı yapan Hollande, IŞİD’in özellikle Kobani’deki ilerleyişine karşı mücadele edenlere “gerekli tüm imkanların” sağlanmasını isterken “Kobani her an teröristlerin ellerine düşebilir. Türkiye mutlaka sınırını açmalı. Kobani’nin düşmesi sivil nüfus açısından çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Türkiye üzerinden ya da başka yollarla Suriyeli Kürtlere tüm desteğimizi ulaştırmalıyız” diye ekledi. Hollande ayrıca “şehit” olarak tanımladığı Kobani’nin “sembolik” öneme sahip olduğunu belirtti.

Tampon bölgeye destek vermişti

Fransa Cumhurbaşkanı, daha önce Türkiye’nin tampon bölge isteğine destek vermişti. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da geçen hafta Kobani’de katliam riski olduğunu söyleyerek “Türk yetkililere, en azından bölgedeki savaşa gitmek isteyen gönüllülerin ve beraberindeki ekipmanların geçişine izin vermesi için çağrı yapıyoruz” çağrısı yaptı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de Türkiye’nin bir şey yapmamasından rahatsız olduğu, ‘Aslında bir NATO üyesi ülkeden, önceliklerini doğru belirlemesi ve IŞİD terörüyle mücadelenin Ankara için öncelik olması beklenir’ dediği belirtilmişti.

Türkiye, Kobani’ye sınırı açmalı

Haberin Devamı

- IŞİD’in saldırıları birinci ayına girerken PKK’nın uzantısı PYD’nin silâhlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) dün batıdaki Til Şeir tepesini ele geçirdi. Kürt yetkililer, yoğun hava saldırıları sonrası IŞİD militanlarının vurulduğunu, YPG militanlarının tepeyi ele geçirip burada IŞİD’in daha önceden astığı siyah bayrağı indirdiklerini söyledi. Ayrıca Kobani’nin doğusundaki Girekani tepesindeki IŞİD bayrağının da yerinde olmadığı gözlendi.

- ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Suruç’un karşındaki IŞİD mevzilerini dün de bombalamaya devam etti. Sabah erken saatlerde gittiğim Mürşitpınar sınırınına yakın Atmanek köyünün karşısından bulunan IŞİD mevzileri, bir saat içinde dört kez vuruldu. ABD son iki günde IŞİD’e yönelik Kobani’deki saldırılarını yoğunlaştırdı. Dün ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kobani’deki IŞİD hedeflerine yönelik 21 saldırı yapıldığı kaydedildi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest Kobani’yle ilgili “Hava saldırıları etki yaratır ve şu anda da bunu yapıyor. Fakat sahada da bu hava saldırılarının ardından IŞİD ile mücadele edecek bir askeri güç olduğu zaman daha etkili olur. Suriye’de bu kara gücü henüz yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

- Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki YGP mezarlığına dün 3 kişi daha defnedildi. Mezarlığa defnedilen Kobanililerin sayısı 24’e ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!