Süreç harekâtı

Güncelleme Tarihi:

Süreç harekâtı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 01:22

PKK son 4 günde 2 polisi şehit etti, 17 askeri noktaya ateş açtı. Mehmetçik karşılık verdi, teröristler çekildi. Bölgeye özel harekât timleri gönderildi. Malatya’dan kalkan jetler de süreçten sonra ilk kez teröristleri vurdu.

Haberin Devamı

HDP’nin “Kobani için sokağa çıkın” çağrısı sonrası başlayan olayların ardından terör örgütü PKK’nın dağ kadrosu da polis ve askeri hedef aldı. Son 4 günde 17 askeri noktaya PKK’lılar taciz ateşi açtı, karakol üs bölgelerine sızma girişiminde bulundu. Çözüm sürecinin başlamasının ardından da ilk kez PKK’ya karşı hava saldırısı yapıldı. Çözüm sürecinde eylemlerini ‘adam kaçırma, yol kesme, iş makinelerini yakma’ aşamasında tutan PKK’nın dağ kadrosu (silahlı kanadı), Kobani eylemlerinin ardından eski stratejisine döndüğü izlenimi veren güvenlik birimlerine yönelik saldırılara yöneldi. Hakkari Dağlıca Üs Bölgesi’ne birkaç noktadan uzun namlulu silahlarla saldıran PKK’lılar, Tunceli’de de üs bölgesine sızmaya çalıştılar. Her 2 saldırıda da askerin karşılık vermesi üzerine PKK’lılar geri çekildi.

Haberin Devamı

KARAKOLLAR HEDEF

Hakkâri Dağlıca ile Tunceli Geyiksuyu köyündeki Jandarma Özel Harekât Tabur Komutanlığı ve Geyiksuyu Jandarma Karakol Komutanlığı’na saldırıda bulunan PKK’lılar, Şırnak Uludere’de ise sınırın Irak tarafından Düğün Dağı’ndaki askeri üsse uzun namlulu silahlarla ateş açtılar. Diyarbakır Bağlar’da askeri birliğe de ateş açan 4 PKK’lıdan 2’si, 3 adet piyade tüfeği, 5 adet el bombası, 2 adet tabanca ile yakalandı. Diyarbakır Lice’de ise PKK’lılar, Tuzla köyü, Abalı Jandarma Karakol Komutanlığı’na ekmek getiren vatandaşa ait aracı yakıp araç sürücüsünü kaçırdı. Bölgedeki PKK’lılar, takip başlatan askeri birliğe de ateş açtı. Hakkari Çukurca ve Şemdinli, Bingöl Genç, Siirt Merkez, Van merkez, Muş Varto ve Şanlıurfa Suruç’da da PKK’lılar askeri noktalara saldırı düzenledi.

HAVA OPERASYONU

Saldırılar karşısında asker ve Emniyet, güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkardı. Bölgeye Özel Harekât Polisi, riskli bölgelerdeki askeri yerlere de destek birlikleri gönderildi. Karakol ve üs bölgelerine uzun namlulu silahlarla saldıran PKK’lılara, güvenlik birimleri ise ağır makineli, uçaksavarlar ve havan toplarıyla karşılık verdi. Hakkari Dağlıca’da ise 3 gün boyunca uzun namlulu silahlarla askeri üs bölgesine saldıran PKK’lı gruba hava operasyonu düzenlendi. Çözüm sürecinin başlamasından sonra ilk kez düzenlenen hava saldırılarında Diyarbakır ve Malatya’da kalkan jetler, PKK’lıların bulunduğu bölgelere bombaladı.

Haberin Devamı

İÇ BÖLGElLERDE

Emniyet terör ve istihbarat ile jandarma istihbarat birimlerince hazırlanan raporda PKK’nın silahlı unsurlarının sınırın sıfır noktasındaki bölgelerinden iç bölgelere doğru hareketlilik gösterdiği kaydedildi. Raporda, PKK’nın silahlı unsurlarının aktif hareketlilik gösterdiği, iç bölgelerde ağır silahlar ve hafif silahlarla hareketlilik oluşturdukları kaydedildi. Örgütün silahlı unsurlarının 5 ile 10 kişilik gruplar halinde hareket ettiği, şehir merkezlerine yakın bölgelerde faaliyet gösterdikleri ve şehirlere sızabilecekleri de kaydedildi. İstihbarat raporları doğrultusunda, bölgedeki tüm güvenlik birimleri uyarıldı. Kritik noktalarda görev yapan ve şehir merkezlerinde akşam devriyesinde bulunan polislere de çelik yelek giymeleri talimatı verilirken, askeri üsler ise yeniden takviye ekiplerle desteklendi.

Haberin Devamı

93 SALDIRI OLDU

Kobani eylemlerinde de polis ve asker hedef alındı. 35 ilde yapılan eylemlerde başta Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere Emniyet ve askeri noktalara 93 saldırı yapıldı. Saldırılarda uzun namlulu silah, el yapımı bomba, molotof ve havai fişek kullanıldı. Doğu ve Güneydoğu’da saldırıya uğrayan 549 polis aracının çoğu yakıldı. 67 Emniyet binasının çoğuna uzun namlulu silahla olmak üzere saldırı yapılırken, birçok polis merkezine de molotof atıldı. Aynı süreçte Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve beraberindekilere suikast düzenleyen PKK’lılar, birçok askeri üs noktasına da taciz ateşi açtı.

DAVUTOĞLU: AYNI ANDA TEPKİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırılarla ilgili, “Tehdit eden ne varsa, aynı anda tepki gösterilecek. Aksi taktirde çözüm süreci sürdürülebilir hale gelmez. Hakkari’de, Dağlıca’da yaşanan taciz atışları söz konusu oldu. Tahammül göstermek, taviz vermek mümkün değil. Yol haritamızı tespit ettik. Yeni adımlar atma kararlılığımız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Genelkurmay: Saldırdılar susturuldular

GENELKURMAY Başkanlığı, PKK’lıların Dağlıca’daki askeri noktalara saldırısıyla ilgili internet sitesinde yaptığı açıklamada, “13 Ekim 2014 tarihinde teröristler tarafından Dağlıca Üs Bölgesi’ne birkaç noktadan uzun namlulu silahlar ile yoğun şekilde taciz ateşi
açılmış, teröristlere mevcut ateş destek vasıtaları ile derhal karşılık verilerek teröristler susturulmuştur. Bölgedeki güvenlik önlemleri artırılmıştır. Yine 13 Ekim 2014 tarihinde bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından, Tunceli / Merkez Geyiksuyu Köyü mülki
sınırları içerisinde konuşlu, Jandarma Komando Tabur Komutanlığı’na, uzun namlulu silahlar ile taciz ateşi açılmıştır. Unsurlarımız tarafından, açılan taciz ateşine anında en ağır şekilde karşılık verilmesi üzerine, taciz ateşi kesilmiştir” denildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!