1709 müdürün ataması yargıdan döndü

Güncelleme Tarihi:

1709 müdürün ataması yargıdan döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 18:05

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sözlü mülakat sonrası gerçekleştirdiği 1709 şube müdürünün ataması yargıdan döndü.

Haberin Devamı

Eğitim- Sen Balıkesir Şubesi’nin Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, mahkeme mülakatı iptal edip, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Sendikacılar bakanlığın bu kararı temyiz edemeyeceğini ve kararın 30 gün içinde uygulanması gerektiğini vurguladı. Mahkeme kararı ile birlikte mülakatla yapılan tüm sınavların iptal edilebileceği öne sürüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı 10 Şubat- 28 Şubat 2014 tarihleri arasında gerçekleştirdiği Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sözlü Sınavı’nın ardından şube müdürleri ataması yaptı. Tartışmaları ve itirazları getiren bu atamaların ardından, Eğitim- Sen Balıkesir Şubesi, Mehmet Vehbi Bolak Ticaret Meslek Lisesi’nde müzik öğretmeni olarak görev yapan Özlem Özalp’in sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle önce Balıkesir İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Ancak mahkeme yetkili olmadığını belirterek dosyayı Ankara 10. İdare Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme verdiği kararda sendikanın bu işlemlerle ilgili yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Eğitim- Sen’in avukatları da davayı Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, 11 Eylül 2014 tarihinde verdiği kararda, sınavda sözlü sınavın değil, yazılı sınavın esas alınması gerektiğini vurgularken, davacı itirazının kabulüne, yürütmenin durdurulmasına yönelik olarak Ankara 10. İdare Mahkemesi’nce verilen kararın kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme kararında "Hukuka aykırı olduğu ve uygulanması halinde davacının telafisi güç zararına yolaçacağı açık bulunan dava konusu işlemin, dava sonuna kadar ve teminat aranmaksızın yürütmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verildi" denildi.

EĞİTİM-SEN’DEN TOPLANTI

Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut ve Şube Sekreteri Özgür Sarıbülbül, bugün düzenledikleri basın toplantısıyla Milli Eğitim’de deprem etkisi yaratan yargı kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye genelinde şube müdürleri yazılı sınavını kazanan 3 bin 500 adayın 10-28 Şubat 2014 tarihlerinde mülakata alındığını, mülakat sonunda bin 709’ünün şube müdürü olarak atandığını hatırlatan Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, "Bu dava ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülke genelinde yaptığı sözlü puanlama işlemlerinin tamamının yürütmesini durdurduğumuzu açık ve net olarak ifade etmek istiyoruz. Bugüne kadar birçok eğitimci arkadaşımız kendi sözlü mülakat puanını iptal ettirmişti ancak üyemiz lehine çıkan karar bunlardan farklı Türkiye genelinde bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Mahkeme kararının mülakatla yapılacak tüm sınavların iptalini getireceğini düşünüyoruz. Bu kararla birlikte mülakatın ortadan kalkacağı ve bir milat oluşturabileceği söylenebilir" dedi.

’MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ TEMYİZ HAKKI YOK’

Eğitim- Sen Balıkesir Şube Sekreteri Özgür Sarıbülbül, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın Türkiye’de bir başka örneği olmadığını belirtirken, "Bu karara karşı itiraz hakkı yok. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bu kararı temyiz etme şansı yok, çünkü karar kesin karardır" dedi. Kararın 30 gün içinde uygulanması gerektiğini savunan Sarıbülbül, "Anayasa Mahkemesi’nin 3 Ekim 2014’te verdiği kararı da unutmamak gerekiyor. Buna göre yargı kararını uygulamayanlar yargılanacak. Bu karar her şekilde 30 gün içinde uygulanacak. Uygulanmazsa biz gerekli şikayetlerde, suç duyurularında bulunup, dava açacağız" dedi.

ÖNCE BALIKESİR’E BAŞVURMUŞLAR

Açtıkları davada tüm Türkiye’yi ilgilendirdiği için sadece kendi üyelerinin puanlamasının iptalini istemediklerini belirten Sarıbülbül, "Biz dava sürecinde tüm Türkiye’deki puanlamanın objektif olmadığını vurguladık. Diyelim ki puanlamada beni 75’in altında bırakırken, diğerine 95 vermişsiniz. ’Beni 75’in altında bırakmanız hukuksuz olduğu kadar, diğerine 95 vermeniz de adil değil’ dedik. Kararı önemli kılan da zaten budur. Mahkeme hem atananların hem atanmayanların mülakatını iptal etti" diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!