Sırbistan-Arnavutluk maçı için olağanüstü hal ilan edildi

Güncelleme Tarihi:

Sırbistan-Arnavutluk maçı için olağanüstü hal ilan edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 16:49

Kosova başta olmak üzere birçok konuda anlaşmazlık yaşayan Sırbistan ve Arnavutluk'un A milli futbol takımları bu akşam 21.45'te Belgrad'da karşılaşacak. UEFA'nın 'en kritik maç' ilan ettiği karşılaşmaya deplasman taraftarı alınmayacak. Ancak Kosova Kurtuluş Ordusu üyesi yüzlerce Arnavut'un maç için Belgrad'a gittiği belirtildi.

Haberin Devamı

12 Kasım 1967... Yugoslavya ile Arnavutluk, Euro 1968 elemelerinde kozlarını paylaştı. Yugoslavya Milli Takımı, Belgrad’da Partizan’ın Stadı’ndaki maçta Spreco, Lazarevic ve Osim’in (2) golleriyle Arnavutluk’u 4-0 mağlup etti.

14 Ekim 2014... Eski Yugoslavya ülkesi Sırbistan, Arnavutluk ile 48 yıl aradan sonra bu akşam saat 21.45’te karşı karşıya gelecek. Adres yine Belgrad, stat da yine FK Partizan Stadyumu...

UEFA ve Sırbistan Futbol Federasyonu, bu akşamki mücadelede büyük olayların çıkmaması için Arnavutluk taraftarlarının tribüne alınmaması taraftarıydı.

DEPLASMAN TARAFTARI OLMAYACAK
Arnavutluk Futbol Federasyonu da, 'deplasman yasağına tepki' nedeniyle ilk olarak bu karara karşı çıkacak gibi olsa da, daha sonra ılımlı bir yaklaşımla taraftarların FK Partizan Stadyumu’na gitmemesini onayladı.

Haberin Devamı

Yine de kulislerde 2 bin veya 3 bin civarı Arnavutluk taraftarının, Belgrad’daki maç için bu şehirde olabileceği konuşuluyor. Böyle bir durumda neler yaşanabileceğini ise düşünmek gerçekten güç... Karşılaşmada bin 500 Sırp polisinin görev yapacağı öğrenildi.

1967’deki maçın ardından geçen yarım asıra yakın sürede çok şey değişti. Sırplar ile Arnavutlar arasında 67'deki maçtan çok çok önce atılan 'nefret tohumları' çok farklı boyutlara ulaştı. ‘İşin temeli nereye dayanıyor’ derseniz, birkaç sebeple bunu açıklamak da mümkün...

1- YÜZYILLAR ÖNCE YAŞANAN DİN AYRIMI
Sırplar ile Arnavutlar arasındaki ‘nefret tohumları’ 6 ve 14. yüzyıl arasında yavaş yavaş atılmaya başlandı. 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu etkisi ile Hıristiyanlaşan Arnavutlar’ın toprakları, 5. yüzyılda Roma İmparatorluğu yıkılınca Yugoslavların eline geçti.

6. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar Kosova ve Karadağ’da Sırplarla yan yana yaşamaktan Slavlaşma ve Ortodokslaşma ileri düzeydeydi. Ancak İtalyanlara yakın olan Arnavutlar, Sırp hegemonyasına karşı gelerek Arnavutluk Katolik Kilisesi’ni seçtiler.

2- İKİ GÖÇ DALGASI VE TOPLU KATLİAMLAR
15. yüzyıldaki Osmanlı İmparatorluğu fetihleri sonucu birçok Arnavut, Müslüman bir devletin hakimiyetinde yaşamak yerine İtalya ve Ukrayna’ya göç etti.

Haberin Devamı

500 senelik Osmanlı hakimiyeti boyunca çok sayıda Arnavut, Müslümanlığı seçti. Daha sonraki göçlerin esas sebebi Balkan Savaşları sonucu Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlar’dan çekilmesiydi.

Müslüman Arnavut toplulukları, savunmasız kaldı ve Sırpların, Bulgarların, Yunanların zulmüne uğradı.

Özellikle Balkan Savaşları'ndan sonra Arnavutların yoğun yaşadığı yer olan Toplica şehrinde Sırplar tarafından büyük bir katliam yapıldı.

3- ASIL BÜYÜK ‘NEFRET’ SEBEBİ: KOSOVA
İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalya’nın Almanya’ya teslim olması üzerine Tito tarafından kurulan meclisçe Yugoslavya, 1945 yılında ilan edildi. Bu olaydan sonra Kosova; Yugoslavya’ya bağlı bir eyalet statüsüne geçti.

Haberin Devamı

Yugoslavya’nın çöküşü sonrası Kosova, Sırp baskısı ve askeri müdahaleleri sonucunda bağımsızlığına kavuşamadı. 1995 yılında Sırp ordusu Kosova’ya girdi ve birçok sivilin öldürülmesine sebep oldu.

4- PANKARTLARA KONU OLAN UÇK
1993'te kurulan ve Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılması için mücadele eden etnik Arnavut gerilla hareketi UÇK (Kosova Kurtuluş Ordusu), 1997'den sonra Sırplara karşı savaşmaya başladı.

1999 yılındaki NATO Müdahalesi ile Kosova, Sırbistan idaresinden koparıldı. 1999 ile 2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler idaresinde bir bölge olan Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

Aşırı milliyetçi Sırplar, halen Kosova’nın kendi toprakları olduğunu söyleyip, üzerinde hak iddia ediyor.

Haberin Devamı

Resmi dili Arnavutça olan Kosova sokaklarında ise Arnavutluk ile Kosova bayrakları yan yana dalgalanıyor.

UÇK ve Arnavut çeteleri, halen Sırbistan'daki spor müsabakalarında etnik pankartlara konu oluyor.

Sırbistan-Arnavutluk maçı için olağanüstü hal ilan edildi


BELGRAD'DA UÇK KORKUSU YÜZÜNDEN OHAL İLAN EDİLDİ
Bu akşam saat 21.45'te oynanacak olan Sırbistan-Arnavutluk maçı öncesi Belgrad'da adeta OHAL ilan edildi.
Arnavutluk karşılaşmasına deplasmanda seyircisi alınmayacağı, bu sabah açıklanmıştı.
Ancak aralarında eski UÇK (Kosova Kurtuluş Ordusu) üyesi Albert Kastrati'nin de bulunduğu çok sayıda Arnavut, Belgrad'a akın ediyor.
Kendilerine ait sosyal paylaşım hesaplarından fotoğraflar paylaşan Arnavut taraftarlara karşı Belgrad'da ciddi önlemler alındı.

Haberin Devamı

Sırbistan-Arnavutluk maçı için olağanüstü hal ilan edildi

2001'de feshedilen UÇK'nın yüzlerce üyesi futbol maçı için Belgrad'a gidiyor.

ÖZEL TİMLER GÖREVDE
Şehir merkezinde özel timler görevlendirildi. Bir Arnavutluk taraftarının, elindeki bayrakla maçın oynanacağı Partizan Stadyumu önünde çekildiği bir fotoğraf ise sosyal medyada tepkilere yol açtı.
Kosova'da da güvenlik önlemleri artırıldı. Kosova Mitroviça'da olası taşkınlıkların önlenmesi amacıyla KFOR tarafından tedbirler alındı.

Sırbistan-Arnavutluk maçı için olağanüstü hal ilan edildi

UÇK üyesi bir Arnavut, maçın oynanacağı stadın önünde Arnavutluk bayrağıyla poz verdi.

'KAZANIRSANIZ 1 MİLYON EURO VERECEĞİM'
İsviçre'de yaşayan Arnavut bir iş adamının, Arnavutluk Sırbistan'ı yenerse 1 milyon Euro ödül vereceğini duyurduğu iddiaları da sosyal medyayı çalkaladı.
Sırbistan Futbol Federasyonu ise, maçtaki yasaklarla ilgili bir duyuru yaparak siyasi sloganları yasakladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!