Çalıştığı vekiller Doğan Güreş'i anlattı

Güncelleme Tarihi:

Çalıştığı vekiller Doğan Güreşi anlattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 15:00

Doğan Güreş, TBMM'de 20 ve 21. dönemde DYP Milletvekili olarak görev yaptı. Hürriyet, o dönemde gerek DYP'de, gerekse diğer partilerde Güreş'le birlikte Meclis'te görev yapmış olan vekillere ulaştı, Güreş'le anılarını sordu. İşte o anılar;

Haberin Devamı

"DOĞAN BEY DEYİNCE BAKMAZDI. DOĞAN PAŞA DİYE SESLENİNCE DÖNERDİ"

Doğan Güreş, Genelkurmay Başkanlığı görevinden hemen sonra seçimlere girmiş, Kilis milletvekili olarak TBMM'ye girmişti.
Orgeneral rütbesi taşıyordu. Bu rütbeyi, Meclis'te de taşıdı. Kendisine kuliste "Doğan Bey" diye seslenilince, hiç bakmıyordu. Size dönmesini sağlamak için "Doğan Paşa" diye seslenilmesi gerekiyordu. O zaman dönüp bakıyordu.

Doğan Güreş, PKK terörünün en şiddetli olduğu dönemde Genelkurmay Başkanı olarak görev yapmıştı. Ancak TBMM'de, kuliste birlikte, saatlerce oturduğu isimlerden biri çok ilginçti; Güreş'le aynı dönemde görev yapan vekillere göre Doğan Paşa, PKK davasından idamla yargılanmış, yıllarca hapis yatmış olan o dönemin RP Urfa Milletvekili Ahmet Karavar ile kuliste saatlerce, hiç konuşmadan otururdu. Karavar TBMM'ye gelir gelmez kuliste Güreş'i sorar, "Geldi mi başefendi" derdi.

Haberin Devamı

"MİLLETVEKİLİ ODASINI GÖRÜNCE, 'SEKRETER İÇİN ÇOK KÜÇÜK ODA' DEDİ. OYSA KENDİ ODASIYDI"

Yine o dönemde görev yapan vekillerin hatırladıkları bir anı da, Doğan Güreş'in ilk seçildiği döneme ait; TBMM'de milletvekili odaları kurayla belirleniyor. Vekillerin hiçbiri de, nispeten küçük olan köşe odaları istemiyor. Ancak Güreş'e bu küçük odalardan biri düşüyor. Güreş'in odasını gördüğünde ilk tepkisi şu oluyor; "Bu oda sekreter için çok küçük değil mi?"

MEHMET AĞAR: "DİRAYETLİ, DÜRÜST, HAYSİYETLİ, PERSONELİNİ HİMAYE EDEN BİR KOMUTANDI..."

Güreş'le aynı dönemde parlamentoda görev yapan vekillerden biri de Mehmet Ağar idi.
Ağar, Parlamentoya girip, önce vekil sonra Bakan olmadan önce, Güreş'in Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde, Emniyet Genel Müdürlüğü de yapmıştı.
Ağar'ın, Doğan Güreş'i hatırlarken ilk söylediği, "çok değerli, haysiyetli, dürüst, vatanperver bir komutandı. Personelini himaye ederdi. Çok dirayetli idi" oldu.
Askeri kariyerden gelmesine rağmen, parlamentoya da çok iyi uyum sağladığını söyleyen Ağar, "Gayet etkin bir milletvekili idi. Kilis'ten gelen seçmenlerinin sorunlarına çare bulmaya çalışırdı. Çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin" dedi.

Haberin Devamı

KAMER GENÇ: "KONTENJANDAN ATANARAK GELMEDİ, ÇALIŞTI, KİLİS GİBİ ZOR BİR YERDEN SEÇİLDİ"

Güreş'le aynı partiden olmayan, ancak onunla aynı dönemde vekillik yapmış olan Kamer Genç de, "kontenjandan vekil olmadı. Kilis gibi bir yerden, sadece 2 vekilen çıkan dar bir bölgeden çalışarak seçildi" sözleri ile hatırlıyor Doğan Güreş'i.
"güneydoğu olaylarında taraflı davrandığını söylüyorlardı ama demokrat, insana saygısı olan bir insandı" diyen Genç, Doğan Güreş'ın sık sık "kendimi alevi gibi hissediyorum" dediğini de söyledi.

KAMER GENÇ: "KENDİMİ ALEVİ GİBİ HİSSEDİYORUM DERDİ..."

Güreş için "saygıdeğer bir komutandı" nitelemesini kullanan Kamer Genç, şöyle konuştu; "İnsani yönüne saygı duyuyorum. Sohbet ettiğimizde, 'ben kendimi tartıyorum, herhalde bizim de özümüzde Alevilik var' diyordu. Bana bir keresinde, 'Alevi inançclı insanların modernitesini göz önünde tuttuğumuzda kendimi Alevi gibi görüyorum' demişti."

Haberin Devamı

BAHATTİN ŞEKER: "SAYDIĞIMIZ AĞABEYİMİZDİ..."

Güreş'le aynı dönemde, aynı partide TBMM'de görev yapan, şimdinin Bilecik MHP Milletvekili Bahattin Şeker de, Doğan Güreş'i şu sözlerle andı; "Çok sevdiğimiz saydığımız bir abimizdi. Seçildiğinde biraz zorlandı. Genelkurmay'dan gelip Meclisin küçücük odalarında siyasette baştan zorluk çekti. Korumaları odaya bile giremiyordu. Danışman, yardımcı yoktu; bir sekreter vardı. Ama çok sevdiğimiz bir abimizdi. Allah rahmet eylesin, yaptığı hizmetlerle inşallah cennete gitmiştir. "


İSMET SEZGİN: "HASTA HALİNDE BİLE MEMLEKETİ DÜŞÜNÜR, DERTLENİRDİ..."

İsmet Sezgin, İçişleri Bakanlığı döneminde Doğan Güreş de, Genelkurmay Başkanı idi.
Sezgin, PKK eylemlerinin en şiddetli olduğu dönemde, Genelkurmay Başkanı olan Güreş ile birlikte mücadele ettiklerini anlattı.
Doğan Güreş için, "inançlı, yürekli, ileri görüşlü bir askerdi" diyene Sezgin, "Dobra dobra da konuşmayı severdi" diye ekledi.
Yıllar sonra, GATA'da aynı dönemde tedavi gördüklerini de anlatan İsmet Sezgin, "Odalarımız karşılıklıydı, o halini anımsıyorum. Zayıflamıştı. Yorgun bitkin bir hali vardı. Eski günleri konuştuk, birlikte mücadele yaptığımız zamanı değerlendirdik. Şimdiki zamanı da karşılaştırdık. Hasta halinde dahi, ülke sorunları ile ilgilenir, dertlenirdi. Nur içinde yatsın" dedi.

Haberin Devamı

"BANA, 'ARAZİYE UYMUYORSUN' DEMİŞTİ..."

Sezgin, kendisi İçişleri Bakanı, Güreş de Genelkurmay Başkanı iken ortak bir anılarını da anlattı; "Siirt'i ziyaretimizde Vali'nin bir brifingini dinliyorduk. Vali yaşananları anlattıkça, benim gözlerim yaşarmıştı. Bana, 'çok duygusalsınız, araziye uymuyorsunuz, olayların içine giriyorsunuz, sizdein öncekilere benzemiyorsunuz' demişti."

TURHAN TAYAN: "CUMHURİYETİN TEMEL İLKELERİNE BAĞLI BİR GENELKURMAY BAŞKANI"

Doğan Güreş'in DYP vekilliği döneminde Milli Savunma Bakanı olarak görev yapan, şimdinin CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da, Güreş hakkında şunları söyledi:
"Vefatından büyük üzüntü duydum. Kendileriyle DYP saflarında vekil olarak çalıştım. Bakanlığım döneminde kendisi emekliydi ancak zaman zaman görüş alışverişinde bulunurduk. Ülkesini, demokrasiyi seven; cumhuriyetin temel ilkelerine sadık, terörle mücadelede kararlılık gösteren çok değerli bir genelkurmay başkanı, komutandı. "

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!