Kimya ihracatı eylülde 1,5 milyar dolara ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Kimya ihracatı eylülde 1,5 milyar dolara ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 14:04

Haberin Devamı

İKMİB açıklamasına göre, otomotiv ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ardından üçüncü sırada yer alan kimya sektörünün ihracatı, eylülde yüzde 8,2 artarak 1 milyar 522 milyon dolara çıktı.

Sektör, eylül ayında en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Almanya'ya gerçekleştirdi. Siyasi karışıklıklar nedeniyle bir süredir önemli kayıpların yaşandığı Mısır'a yapılan ihracat yüzde 167 artarak 153 milyon dolara ulaştı. AB ülkeleri ise kimya ihracatından bu dönemde yüzde 34,17'lik pay aldı.

Kimya ihracatı, 2014 yılının dokuz aylık döneminde ise 13 milyar 452 milyon dolar oldu. Söz konusu dönemde kimya ihracatında ilk 10 ülke Mısır, Irak, Almanya, Malta, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, İran, Azerbaycan-Nahcivan ve İspanya olarak sıralandı.

Haberin Devamı

Aynı dönemde en fazla ihracat yapılan ürün grubu 4 milyar 373 milyon dolarla plastik ve mamulleri olurken, mineral yakıt, mineral yağ ve ürünleri 3 milyar 398 milyon dolarla ikinci, kauçuk ve kauçuk eşya ise 1 milyar 48 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, siyasi karmaşanın hafiflemesinin ardından Mısır'a olan ihracatın tekrar toparlanacağını belirttiklerini anımsatarak, "Bu toparlanma eğilimini gözlemliyoruz. Uzun süredir duraklama süreci yaşayan Mısır'a ihracatımız eylülde yüzde 167 arttı. Temennimiz, Ortadoğu ve komşu ülkelerde yaşanan olumsuzlukların bir an önce son bulması" ifadelerini kullandı.

Akyüz, kasım ayında Almanya'yadaki "Medica" ve Hong Kong'daki "Cosmoprof Asia" fuarlarına milli katılım organizasyonu düzenleyeceklerini aktararak, yıl sonunda hedefledikleri 18 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!