Katalanlar referandumu askıya aldı

Güncelleme Tarihi:

Katalanlar referandumu askıya aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 10:38

Haberin Devamı

İspanya'da Katalan ayrılıkçılar şokta. İspanya'nın kuzeydoğusunda bulunan Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas'ın, 9 Kasım'da düzenlenmesi beklenen referandum kararından vazgeçtiği duyuruldu.

Katalanların İspanya'da büyük tartışmala sebep olan bağımsızlık yanlısı referandumu erteleme kararı siyaset dünyasında büyük yankı yaptı. Dün akşam ayrılıkçı parti temsilcileri ile bir toplantı yapan Artur Mas, referandum konusunun bu siyasi şartlarla yapılmasının imkansızlığına değinerek yeni bir alternatif yol bulunması gerektiğini değindi.

Gece geç saatlere kadar devam eden toplantıya iktidardaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CİU) ile ona dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve muhalefetteki diğer siyasi partilerden Yeşiller-Birleşik Sol (ICV-EUiA) ve Katalonya Halk Birliği (CUP) katıldı.

Haberin Devamı

Katalonya Yerel hükümetin büyük ortağı ve bağımsızlığın ateşli savunucusu Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) başkan Mas'ın referandumdan vazgeçme kararına büyük tepki göstererek acil bağımsızlık kararı ilan edilmesini istedi.

ERC Partisi yedi saat süren toplantı sonrası bir bildiri yayınlayarak yerel yönetimin aldığı kararı tanımadıklarını belirtti. Tartışmaların yatışmaması üzerine Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas'ın bugün bir basın toplantısı düzenleyerek erteleme kararına yolaçan şartları kamuoyu ile paylaşacağı kaydedildi. Katalonya Parlamentosu, 19 Eylül'de bağımsızlık yanlısı referandum yapılmasından yana karar almış ancak bu karar İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı olduğu gerekçesi ile reddedilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!