Steinmeier'den İran'a şok suçlama

Güncelleme Tarihi:

Steinmeierden İrana şok suçlama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 11:02

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran'ın bölgeyi tehdit eden nükleer silahlanma programı nedeniyle bölgesel güvenlik işbirliğinin dışında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı



Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre Steinmeier, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal ile Cidde'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Steinmeier, İran'ın bölgeyi tehdit eden nükleer programı nedeniyle bölgesel güvenlik işbirliğinin dışında olduğunu dile getirerek, "İran, bölgede etkisini genişletmek için kendisine özel yollar aradı. Eğer uluslararası çabalar İran'ın nükleer silahlanmasına devam etmesini engelleyebilirse bu, bölgenin güvenlik seviyesini yükselme adımı olarak kabul edilir" dedi.

Steinmeier, şöyle konuştu:

"IŞİD gibi terör örgütleri İran'ın güvenliğine tehdit teşkil ediyor. İran'ın uluslararası toplumla geçmiştekinden daha inandırıcı bir istekle işbirliği yapmasını diliyorum. İran'ın yakın gelecekte stratejik adımlar atması gerekiyor. Geçen haftalarda gerçekleştirilen görüşmeler, Arap Körfez Ülkeleri'nin, İran'ın komşu ülkelerle muhtemel olumlu işbirliği yapmasına hazır olduklarını gösterdi."

Faysal da İran'ın bölge işlerinde rol almasının İran'a bağlı olduğunu anlatarak, İran'a karşı halk ve devlet olarak herhangi bir çekimserliğin bulunmadığını ve çekimserliğin sadece İran'ın bölgedeki siyasetiyle ilgili olduğunu kaydetti. Faysal, "Bölgedeki sorunların çoğunun bir parçası İran'dır, çözümün parçası değil" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!