Bağdat alarmı

Güncelleme Tarihi:

Bağdat alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 01:28

IŞİD, Suriye’nin kuzeyinde Kürt yerleşimi Kobani’yi ele geçirmeye çalışırken, bir yandan da Irak’ta başkent Bağdat üzerindeki baskıyı arttırdı. ABD Genelkurmay Başkanı General Dempsey, IŞİD’in Bağdat’a dolaylı saldırı düzenleyebileceğini söyledi. Irak ordusu Bağdat yolundaki Hit üssünü boşalttı.

Haberin Devamı

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak’ın başkenti Bağdat’a çok yaklaştığını açıkladı. ABD’nin ABC News kanalına konuşan Dempsey, IŞİD’in her an Bağdat’a saldırabileceği uyarısında bulundu. Dempsey, “IŞİD, Iraklı güçleri geçerek Bağdat Havalimanı’nın 15 mil (24 km) yakınına kadar ilerledi. IŞİD’in havalimanına doğrudan saldırısını önlemek için ilk kez Apaçi helikopterlerinin kullanımına karar verdik. Bunun (saldırının) gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz. O havalimanına ihtiyacımız var” dedi. ABD’nin hava saldırılarının IŞİD’in Irak içindeki ilerleyişini durdurmak için tek başına yeterli olmadığına dair endişeleri de paylaşan Dempsey, karadan müdahale sinyali de verdi. “IŞİD’e karşı sahada ABD askeri olsa daha etkin olmaz mıyız” sorusuna, Dempsey, “ABD’li kurmaylara Irak askeri birlikleriyle IŞİD hedeflerine karşı ortaklaşa hareket etmelerini tavsiye edeceğim zamanlar da gelebilir” yanıtını verdi. Bağdat’ın yakın zaman için IŞİD tarafından işgal edilme tehlikesinde olmadığını düşünen Dempsey, Bağdat’taki Sünni nüfusun içine sızan IŞİD militanlarının bu sayede dolaylı saldırılar gerçekleştirebileceğinin altını çizdi.

Musul’un alınması önemli

Haberin Devamı

Musul’un geri alınma operasyonuyla ilgili Dempsey “(IŞİD’i Bağdat’ın dışında tutmakta) Başarılı olduk, Iraklılar da büyük ölçüde başarılı oldu. Ama Bağdat’a dolaylı yollardan saldıracakları günler olacağına şüphem yok. Musul örneğini vermek istiyorum. Gelecekte kara harekâtında büyük ihtimalle belirleyici olacak. Irak ordusu geri dönmeye hazır olduğunda içgüdüm bana bunun başka türden bir danışmanlık ve yardım gerektirdiğini söylüyor. Savaşın karmaşıklığından ötürü” dedi.

180 bin kişi tahliye edildi

IŞİD’in büyük çoğunluğunu ele geçirdiği Irak’ın El Enbar eyaletinde yer alan Hit kentinde Irak ordusunun kalan son üssü de boşaltıldı. Hit, Bağdat’a 130 km ötede. Bağdat güçlerinin çekilmesinin ardından IŞİD militanlarının askeri kışlayı ele geçirdiği açıklandı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Hit kentinden şimdiye kadar 30 bin aile yani, 180 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!