Prof. Dr. Ali Mazrui hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Ali Mazrui hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 22:53

Dünyanın en önemli alimleri arasında gösterilen Afrika araştırmaları uzmanı ünlü Müslüman bilim adamı Ali Mazrui, 81 yaşında ABD'de hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Kenya'nın en önemli simalarından biri olan ve ABD'nin birçok ünlü üniversitesinde akademisyenlik yapan Mazrui'nin, son aylarda rahatsızlığı sebebiyle tedavi altında olduğu ve bu sabah vefat ettiği açıklandı. Foreign Policy dergisi ile British Journal Prospect tarafından 2005 yılında yaşayan en başarılı 100 halk entelektüeli arasında gösterilen Binghamton New York Eyalet Üniversitesi Küresel Kültür Araştırmalar Merkezi direktörü Prof. Ali Marzui'nin bu sabaha karşı hayatını kaybettiği belirtildi.

Kenya'da doğan Müslüman alim Mazrui daha sonra İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayarak akedemik hayata adımını atmıştı. 30'dan fazla kitap yazan Marzui'nin yayınladığı kitaplar arasında “Kültürlerin Dünya Federasyonu”, “Dünya Siyasetinde Kültürel Güçler” ve “Avrupa Yahuhdileri ve Afrika Arapları: Dünya Tarihinde Büyük Semitik Fikir Ayrılığı” gibi başlıklar dikkati çekmişti. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün davetiyle geçen sene Türkiye'ye gelen Mazrui, kendisi için düzenlenen 80'inci yaşgünü ve 50'inci akademik yılını kutlamasına katılmıştı. Afrika'da İslam kültürü ve demokrasi çalışmaları alanındaki çalışmalarıyla tanınan Mazrui geçen yıl SETA'nın düzenlediği "21. Yüzyılda Afrika'nın Dönüşümü ve Türkiye'nin Rolü" başlıklı toplantıya katılarak, Afrika'nın dönüşümü ve Türkiye'nin rolü üzerine bir konuşma yapmıştı.

Cornell Üniversitesi Afrika Çalışmaları Merkezi'nde akademisyenlik de yapan Mazrui, aynı zamanda Kenya'daki Jomo Kenyatta Ziraat ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğü ile Nijerya'daki Jos Üniversitesi'nde Albert Luthuli kürsüsünde öğretim üyeliği görevlerinde de bulunmuştu. Pennsylvanya'da bulunan Lincoln Üniversitesi tarafından “Yirminci Yüzyıl İkonu” seçilen Mazrui, 2007 yılında Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika İletişim Birliği tarafından “Yaşayan Efsaneler Ödülü”ne layık görülmüştü. Mazrui'nin, Nelson Mandela, Malcolm X ve Muhammed Ali gibi önemli uluslararası isimlerde dostluğu bulunuyordu.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU TAZİYE MESAJI YAYINLADI

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Prof. Dr. Ali Mazrui'nin vefatı dolayısıyla yayımladığı taziye mesajında, Mazrui'nin "özellikle Afrika kıtasının bugünkü sıkıntılarının giderilmesine yönelik çabalarının her zaman takdirle anılacağını" kaydetti.

Davutoğlu mesajında, Prof. Dr. Ali Mazrui'nin "fikirleri ve eserleriyle entelektüel dünyamızı zenginleştiren bir şahsiyet ve bugün insanoğlunun yaşadığı sorunların çözümü noktasında yüksek bir duyarlılığa sahip olduğunu, özellikle Afrika kıtasının bugünkü sıkıntılarının giderilmesine yönelik çabalarının her zaman takdirle anılacağını" belirtti. Taziye mesajında, "Prof. Dr. Ali Mazrui, gerek akademik hayata gerekse de kuruluşuna öncülük ettiği birçok kuruluş ve organizasyona, keskin zekâsı ve kavrayışı ile çok değerli katkılar vermiştir. Entelektüel birikiminden ve tecrübelerinden en çok istifade etmemiz gereken bir dönemde kendisini kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyim" ifadelerini kullanan Davutoğlu, Mazrui'ye Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!