Neşterli hemşireler gün ışığına hasret

Güncelleme Tarihi:

Neşterli hemşireler gün ışığına hasret
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2014 01:15

Kapalı ve izole bir ortamda güneş ışığına hasret olan çalışan ameliyathane hemşireleri, sorunları için düzenleme istedi. Hemşire Türkan Gülşen, ameliyat hemşireliğinin bedensel, davranışsal ve psikolojik sorunlara yol açtığını belirterek, “Bu hemşirelerde tükenmişlik sendromuna da rastlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kendilerini "güneşi görmeyenler" olarak nitelendiren ameliyathane hemşireleri, gün ışığından yeterince yararlanamamaktan kaynaklanan sorunlarının çözümü için düzenleme yapılmasını istedi.
Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyathane Koordinatörü hemşire Türkan Gülşen, izolasyondan kaynaklanan bedensel, davranışsal ve psikolojik sorunları bulunduğunu, gün ışığından daha fazla yararlanmaları, ameliyathanelerde güneş ışığına yakın aydınlatma yapılması, çalışma sürelerinin kısaltılması gibi önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi.
“Ameliyathane Hemşireliği Sempozyumu” kapsamında değerlendirmelerde bulunan Gülşen, gün boyu penceresi bile olmayan, kapalı ve izole bir ortamda çalışan ameliyathane hemşirelerinin, gün ışığından yeterince yararlanamadıkları için çeşitli sorunlar yaşadığını kaydederek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA RASTLANIYOR

“Ameliyathane hemşireliği, izolasyondan kaynaklanan bedensel, davranışsal ve psikolojik sorunlara neden oluyor. Bu hemşirelerde tükenmişlik sendromuna da rastlanıyor. Ameliyathane hemşireleri ayrıca, radyasyon, bulaşıcı hastalıklar gibi risklerle karşı karşıya. ‘Gergin cerrahlar’ ve kapı önünde bekleyen gergin hasta yakınları da ameliyathane hemşirelerini strese sokuyor. Ameliyathanede çalışan hemşirelerin gün ışığından daha fazla yararlanması, ameliyathanelerde güneş ışığına yakın aydınlatma yapılması, gece çalışanların çalışma sürelerinin kısaltılmasına yönelik önlemler alınmalıdır.”

5 YIL ÜZERİ ÇALIŞANLARDA D VİTAMİNİ EKSİĞİ NORMALİN ALTINDA

Sempozyumda dile getirilen bir araştırmada, 5 yıl ve üzerinde ameliyathanede çalışan sağlıkçılarda D vitamini düzeyinin normalin çok altında olduğu belirtilirken, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan Ünal ise kendisi de cerrah olduğu için ameliyathane hemşirelerinin sorunlarını yakından bildiğini dile getirerek, “Bazen radyasyon etki etmiyor gibi düşünülüyor ancak bunların sonuçları daha sonra ortaya çıkıyor. Önlemler konusunda ameliyathane koordinatörlüklerine çok iş düşüyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!