Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: 'Kırmızı Kitap' masada

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Kırmızı Kitap masada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2014 15:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırmızı Kitap'ın gözden geçirileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Erdoğan bugün Marmara Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Bu ay yapacağımız Milli Güvenlik Kurulu toplantısında benim de önemli bir gündemim, o da bunların yanında ülkemizi tehdit eden hangi unsurlar varsa, bunlara yönelik Milli Güvenlik Belgesi'nin gözden geçirilmesidir" dedi.
Erdoğan'ın bahsettiği Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, Türkiye'de "Kırmızı Kitap" olarak anılıyor.
Peki nedir bu "Kırmızı Kitap" ?
Resmi adı; Milli Güvenlik Siyaset Belgesi.
Milli Güvenlik Kurulu tarafından hazırlanıyor.
Devletin "gizli anayasası" olarak nitelendiriliyor.
Kırmızı Kitap konusundaki en ayrıntılı bilgiyi, Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde Başbakanlık Müsteşarı olarak görev yapan Hasan Celal Güzel vermişti.
Güzel, 2003 tarihli bir söyleşide Kırmızı Kitap’tan "devletin gizli anayasası" olarak bahsetmiş ve şunları söylemişti;
"Bu, anayasa büyüklüğünde kabı kırmızı olan 'Milli Siyaset Belgesi'dir. Bu kitabı devlete ancak müsteşar olduktan sonra görürsünüz. Kırmızı Kitap bakanlara verilmez, müsteşarlara verilir. Çünkü devletin asıl sahibi bürokrasidir, bakanlar değildir. Bakanlar, idare edilmesi gereken çocuklardır. Ben bakan olup da kırmızı kitaptan haberdar olana pek rastlamadım. Bu kitap MGK'da son haline getirilir. Başbakanlık müsteşarı olduktan sonra bir MİT mensubu geldi bana. Evvela arkadaki odaya kozmik evrakı saklamam için koca bir kasa koydular. Sonra da ilk kozmik evrak olarak kırmızı kitabı getirdiler."

"KIRMIZI KİTAP'A AYKIRI YASA ÇIKMAZ..."

Güzel, aynı röportajda, Milli Siyaset Belgesi'ne aykırı yasa çıkarılamayacağını da vurgulamıştı;
"Bu kitap gerektiğinde 'gizli anayasa' gibi kullanılıyor ve engelleyici oluyor. 'Milli Siyaset Belgesi'nin falanca maddesine uymuyor' denildiğinde, o kanun veya kararname çıkarılamıyor. Yani ikinci bir anayasa olarak Demokles'in kılıcı gibi üzerinizde sallanıyor."

KIRMIZI KİTAP EN SON 2010'DA DEĞİŞTİ

Kırmızı Kitap'ın içeriği en son 2010'da değişti.
Bu bilgiyi de bizzat MGK Genel Sekreteri Muammer Türker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği yanıtta açıkladı.
Türker, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin içeriği hakkındaki soru önergesine yanıtında şu ifadeleri kullanmıştı;
“Mili Güvenlik Siyaseti Belgesi, GİZLİ gizlilik dereceli bir Bakanlar Kurulu dokümanıdır. Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin resmi internet sitesinde yayınlanmamaktadır. Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, en son 2010 yılında değiştirilmiştir. Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin GİZLİ gizlilik dereceli olması nedeniyle, Belge'nin içeriği hakkında bilgi verilmesi mümkün olamamaktadır.”

EN SON "İRTİCA" KIRMIZI KİTAPTAN ÇIKARILMIŞTI

Kırmızı Kitap'ın, yani Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin içeriği gizli tutuluyor.
İçerik, Türkiye'nin etrafında gelişen olaylar ve tehditlere göre, Milli Güvenlik Kurulu tarafından sürekli güncelleniyor.
Kamuoyuna yansıyan en çarpıcı güncellemenin, 2010 yılında gerçekleştirildiği ve Kırmızı Kitap'ta tehditler arasında sayılan "irticanın", Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nden çıkarıldığı gazete haberlerine yansımıştı.
Yine 2010 yılında yapılan güncellemede, yaşanan Mavi Marmara olayının ardından, İsrail'in de "dış tehditler" bölümüne girdiği gazetelere yansımış, İsrail devlet yetkilileri bu haberlere sert tepki göstermişti.
Ancak belgenin içeriğinin gizli olması nedeniyle, İsrail'den gelen tepkilere Türkiye'den herhangi bir yorum yapılmamıştı.
Yine basına sızan haberlere göre, İran ve nükleer programının yarattığı tehdidin de 2010 yılındaki Kırmızı Kitap güncellemesine girdiği vurgulanmıştı.

TÜRKİYE'NİN ETRAFINDAKİ TEHDİTLER

Kırmızı Kitap'ın içeriği hiçbir zaman açıklanmadı. Ancak basına sızan haberlere göre, Kırmızı Kitap iki bölümden oluşuyor;
İç ve dış tehditler.
Zaman zaman basına sızan Kırmızı Kitap içeriğinde değişmeyen konular şunlar;
-Yunanistan'la 12 mil ve kıta sahanlığı anlaşmazlığı
-Kıbrıs sorunu
-Milliyetçi ve mezhepsel çatışmalar, gerginlikler; Bu başlıkta son dönemde değişmeyen konu PKK terörü. El Kaide ve Hizbullah gibi örgütler de Kırmızı Kitap'taki tehditler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

İlgili haberler:

Haberin Devamı

KIRMIZI KİTAP DEĞİŞİYOR

İSRAİL'DEN TÜRKİYE'YE KIRMIZI KİTAP TEPKİSİ

'KIRMIZI KİTAP' EFSANESİNİN SIRLARI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!