863 bin konut risk altında

Güncelleme Tarihi:

863 bin konut risk altında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 01:04

TÜRKİYE’deki 19 milyon binanın sadece 5 milyonunun sağlıklı olduğu, İzmir’deki yapı stoğunun yüzde 40’ının riskli olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Avrupa Yapı Denetim Kurulu üyelerinin katılımıyla İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda kentsel dönüşüm tartışıldı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 192 hektar alanda kentsel dönüşüm yetkisi aldıklarını belirterek, bu konudaki çalışmaların gelecek yıllarda hız kazanacağını söyledi. Kentsel dönüşüm kapsamında İzmir’de her yıl 30 bin konut yapılacağını belirten Demirtaş, “10 yıl içinde 300 bin konut inşa edileceğini ve o tarihten sonra kentte gecekondu kalmayacağını düşünüyoruz” dedi. Avrupa Yapı Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Paul Everall da çok çekici buldukları İzmir’de düzenledikleri toplantıda yapı denetim çalışmalarını ele alacaklarını söyledi.

% 98 deprem kuşağında

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Selahattin Varan, nüfusun yüzde 98’inin deprem açısından tehlikeli bölgede yaşadığını belirtti. Türkiye’deki yapı stoğu incelendiğinde mevcut yapıların büyük kısmının eski mevzuat uyarınca inşa edildiğine dikkati çeken Varan, bu yapıların dayanıksız olduğunu, yalıtımının ve sağlıklı altyapısının bulunmadığını aktardı. Ülkedeki yaklaşık 19 milyon yapının sadece 5 milyonunun 1998 yılından sonra inşa edildiği için daha iyi durumda bulunduğunu ifade eden Varan, geriye kalan 14 milyonun yaklaşık yarısının da riskli olarak değerlendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Depremden önce biz yıkalım

İzmir genelinde bina yaş ortalamasının 25 ve üzerinde olduğunu, kaçak yapılaşmanın Sayıştay raporlarında yüzde 60- 65 olarak belirlendiğini söyleyen Selahattin Varan, “Kent genelinde 4 bin 371 hektarda 313 bin konutun kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Depremin yıkacağı binaları şimdi bizim yıkmamız gerekmektedir. Yaşama hakkı mülkiyet hakkından önce gelmektedir” dedi.

Yapı stoğunun %40'ı tehlikede

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Abdurrahman Suphi Şahin, 2014 yerel seçim öncesi güvenli olmayan yapıların 21 ilçede 628 bin olduğunu, mevcut durumda dokuz ilçenin daha eklenmesiyle 30 ilçede 863 bin yapıya yükseldiğini söyledi. Şahin, İzmir’in yapı stoğunun yüzde 40’ının dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirterek, “İzmir’de 4 bin 700 hektarda yapı stoğu risklidir ve mutlaka dönüştürülmesi gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!