4 yıl için 5 milyar Euro

Güncelleme Tarihi:

4 yıl için 5 milyar Euro
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2014 14:34

İngiltere Premier Lig'in yayıncıları Sky ve BT kanalları, 2016-2019 arasını kapsayan 4 yıllık süre için Premier Lig yönetimine 5 milyar Euro'luk yeni bir teklif vermeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en değerli futbol ligi olarak kabul edilen İngiltere Premier Ligi, yeni yapılacak yayın anlaşmalarıyla baş döndürücü bir gelire kavuşacak. Halen ligin televizyon yayın haklarını elinde bulunduran Sky ve BT kanalları, 6 ay sonra masaya oturacakları Premier Lig yönetimine rekor teklifler sunmaya hazırlanıyor.

İngiliz Daily Mirror gazetesinin haberine göre, 2013-2016 dönemi için Premier Lig'e 3 milyar 700 milyon Euro vermeyi taahhüt eden Sky ve BT kanalları, 20016-2019 yılları arasındaki yeni dönem için tam 5 milyar Euro teklif edecek.

Geçen sezon ligi son sırada bitiren Cardiff City, yayın havuzundan tam 76 milyon Euro para almıştı ki, bu rakam, halen yılda 37 milyon Euro kazanan Bayern Münih'in gelirinden 2 kat bile fazla.

GOOGLE VE APPLE FİRMALARI DA TEKLİF VERECEK

Haberin Devamı

Bu arada Google ve Apple firmalarının da Premier Lig'in yayın hakları için bir teklif vermeye hazırlandığı bildirildi.

Süper Lig maçlarının yayıncısı Digiturk, 2010 yılında yapılan ihaleyi 4 yıl için 321 milyon dolara kazanmıştı (yılda 80 milyon 250 bin dolar). 2014 yılında bu ihale 2 yıl uzatılmıştı.

YAYIN GELİRLERİ NASIL DAĞITILIYOR?

TÜRKİYE: Havuz gelirlerinin yüzde 35'i tüm kulüplere eşit olarak dağıtılıyor. Gelirlerin yüzde 54'ü sportif performansa göre paylaştırılıyor. Paranın %11'i prim olarak şampiyon olmuş takımlara veriliyor.

İNGİLTERE: Yayın gelirinin dağılımı 50-25-25 kuralına dayanıyor. Toplam naklen yayın gelirlerinin yüzde 50'si tüm kulüplere eşit dağıtılıyor. Yüzde 25 sportif performansa göre kulüpler arasında pay ediliyor. Kalan 25 ise kulüplerin haftalık yayınlanan maç sayılarına göre kulüplere veriliyor.

İTALYA: Milan, İnter, Roma ve Juventus, yayıncı kuruluşla yaptıkları serbest pazarlık sonucunda toplam naklen yayın gelirlerinin yaklaşık yüzde 65'ini aralarında paylaşıyorlar. Kalan takımlar maçlarının şifreli kanallardan yayınlanması koşuluyla serbest pazarlık yaparak naklen yayın geliri elde ediyorlar.

ALMANYA: Almanya'da yayın gelirinin yüzde 50'si bütün kulüplere eşit olarak dağıtılıyor. Geri kalan yüzde 50'nin yüzde yetmiş beşi yani 4'te 3'ü son 3 yıl baz alınarak kulüplerin başarısına göre, kalan yüzde yirmi beş de kulüplerin sportif performansları sonucu aldıkları puanlara göre dağıtılıyor.

Haberin Devamı

İSPANYA: Real Madrid ve Barcelona, toplam yayın gelirinin üçte birini alıyor. Yayıncı kuruluşun 20 takıma yaptığı yıllık ödeme toplamı 450 milyon dolara ulaşmış durumda. Bu tutarın 300 milyonu Real ve Barcelona dışındaki 18 kulübe lig sonundaki performansına, yayınlanan maç sayısına göre pay oluyor.

Altı ay sonra tekrar ele alınacak olan televizyon hakları için Google ve Apple'in de yarışacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!