Arabistanlı Lawrence kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Arabistanlı Lawrence kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2014 13:59

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü konuşmasında, 'haşhaşiler'den sonra, Lawrance'lar" dedi. Herkes bu tarihi kişiliğin kim olduğunu merak etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi'nde konuştu. Erdoğan, "Hizmet eri görünümünde, gazeteci yazar görünümünde terörist görünümünde yeni Lawrence'lerin çabaladığını görüyoruz. Hizmet diyerek, basın özgürlüğü diyerek, bağımsızlık savaşı ya da cihat diyerek Sykes-Picot anlaşmalarını yapanlar var." dedi. Bunun üzerine Arabistanlı Lawrence’ın kim olduğu konusunda kamuoyunda merak oluştu. Peki Lawrence kimdir? İşte cevabı:

Arabistanlı Lawrence kimdir

Birinci Dünya Savaşı sırasında Arapları, Osmanlı’ya karşı ayaklandıran İngiliz subay, arkeolog, casus ve yazar Thomas Edward Lawrence’ın lakabı. 1916-1918 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’na karşı yürütülen Arap Ayaklanmasında, Birleşik Krallık irtibat subayı olarak aldığı görev nedeniyle Arabistanlı Lawrence olarak tanınmıştır.

Haberin Devamı

Britanya Karllığı’nın verdiği şövalyelik nişanını reddetti buna karşın “Üstün Hizmet Madalyası” ve “Fransız Şeref Lejyonu Madalyası” ile ödüllendirildi. Arapların birçoğu, Osmanlı ve Avrupalı devletlerin hakimiyetine karşı verdikleri özgürlük mücadelesine önderlik etmesinden dolayı onu, Arap ulusal uyanışının öncüsü ve halk kahramanı olarak kabul ederler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!