Helikopter enkazında kaza kırım incelemesi

Güncelleme Tarihi:

Helikopter enkazında kaza kırım incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2014 11:52

İZMİT’te bulunan Cengiz Topel Havaalanı’ndaki Deniz Hava Üs Komutanlığı’ndan eğitim için Konya’ya gitmek üzere dün havalandıktan sonra Kartepe’ye düşen ve 4 askerin şehit olduğu Sikorsky helikopterin enkazında, kaza kırım ekibi incelemelere başladı. 1’i binbaşı, 1’i üsteğmen, 2’si astsubay olan 4 şehidin cenazeleri yarın Deniz Hava Üs Komutanlığı’nda yapılacak törenin ardından toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Konya’da bugün başlayan ve 17 Ekim’e kadar sürecek planlı eğitim faaliyetine katılmak için 1’inci Pilot Deniz Pilot Binbaşı Deniz Akdeniz’in yönetimindeki S- 70B Sikorsky tipi helikopter, dün saat 12.18’de havalandı. Ceniz Topel Havaalanı’ndaki Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Deniz Hava Komutanlığı’ndan havalanan helikopterle 7 dakika sonra 12.25’de radar bağlantısı kesildi. Helikopterle bir daha bağlantı sağlanamayınca CN235 arama uçakları ve kurtarma helikopterleri havalanarak bölgeyi taramaya başladı. Dün gece geç saatlere kadar süren aramalara Jandarma, AKUT, AFAD, Mahalle Afet Gönüllüleri ve askerler katıldı. Aramalar önce Kartepe İlçesi’ne bağlı Balaban Örnekköy sırtlarında Kartepe Ormanlarının içlerinde yoğunlaştırıldı.

ORMANLARLA KAPLI SİS ALTINDAKİ DERE YATAĞINDA BULUNDU

Bu bölgeden bir süre, pilotların cep telefonlarından sinyal alındığına dair bilgiler gelmeye başladı. Saat 21.00 sıralarında gelen bazı bilgiler doğrultusunda aramalar bu kez Samanlı Dağları’nın 1850 metrelik zirvesiyla en yüksek noktası olan Samanlı Kartepe’de, Green Park Otel ve kayak merkezinin biraz altında Karaardıçlı Mevkii’ne kaydırıldı. Helikopterin enkazı burada sisin etkili olduğu vadi içinde yaklaşık 40 metre yüksekliğinde ağaçlarla kaplı dere yatağında olduğu tesbit edildi. Gece yarısına doğru ekipler buraya girerek helikoptere ulaşdı. Helikopterin pilotları Deniz Pilot Binbaşı Deniz Akdeniz ve Deniz Pilot Üsteğmen Çağrı Ceyhan ile Radadar Astsubay Kıdemli Üstçavuş Mehmet Karakaşoğlu ve Denizaltı Savunma (DSA) Astsubay Üstçavuş Ömer Burak Öğüt’ün şehit oldukları anlaşıldı.

Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele de dün gece helikopterin yerinin tesbit edildiği haberi gelir gelmez buraya hareket ederken, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da olay yerine gitti. Kaza ardından bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı ve bölgeye kimse yaklaştırılmadı. Kazan nedeninin belirlenmesi için bugün askerlerden oluşan Kaza Kırım ekibi de geldi.

Subay ve astsubaylardan oluşan ekip bölge sık ağaçlarla kaplı olduğu için kaza yerine metrelerce uzunluğunda halat kullanarak indi. Bu arada helikopter enkazına ulaşılabilmesi için köylülerin yardımıyla buradaki sık ağaçların bir bölümü kesilerek yol açma çalışmaları da başlatıldı. Kazanın neden kaynaklandığı, telsiz konuşmaları ve kaza kırım ekibinin çalışmalarından sonra belirleneceği bildirildi.

Helikopterde şehit düşen 4 asker için yarın Kartepe İlçesi’ndeki Deniz Hava Üs Komutanlığı’nda tören yapılacağı, daha sonra da ailelerinin belirlediği yerlerde toprağa verileceği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!