İstanbul'da altı ilçede çocuk felci aşılaması başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda altı ilçede çocuk felci aşılaması başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 10:07

Sağlık Bakanlığı İstanbul’un altı ilçesinde çocuk felcini silip süpürme (mop-up) kampanyası bugün başladı. 7 gün boyunca Ümraniye, Sancaktepe, Fatih, Esenyurt, Küçükçekmece ve Sultangazi’deki 0-59 aylık aşılı veya aşısız tüm çocukların aşılanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

İstanbul Tabip Odası Pratisyen Hekim Komisyonu üyesi Dr. Naciye Demirel 1998’den beri yeni vaka görülmemesine karşın Türkiye’nin çocuk felci riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı. Polio virüsünün dolaşımda olduğu ülkelerden Irak, Suriye, Pakistan, Afganistan, Somali, Nijerya’dan gelenlerin sadece kamplarda yaşamadığını belirten Dr. Demirel, “Binlerce göçmenin yaşadığı büyük şehirlerimizde çocuklarımız tehditle karşı karşıya” dedi.

Mop-up’ın silip süpürme, sonuna kadar götürme anlamına geliyor. Bir başka deyişle aşılama konusunda hedef yaş grubundaki tüm çocukların aşılanmasını. Mop-up’un sadece altı ilçede uygulanmasıyla hedefe ulaşılamayacağını belirten Dr. Demirel, “Sözkonusu ülkelerden gelenler giderek artan ve hareketli bir nüfus olarak özellikle İstanbul’da tüm semtlerde yaşıyor. Hedefe ulaşmak için 39 ilçede aşılama yapılmalı. Küçükçekmece’de yapılırken, Avcılar’da, Ümraniye’de yapılırken Sultanbeyli’de yapılmamasının nedenini merak ediyoruz. Dünya Sağlık Örgütü önerileri kapsamında ilimizdeki riskli gruplara, tercihen tüm beş yaş altı çocuklara bağışıklama yapılmalı” dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUK FELCİ BULAŞICI BİR HASTALIK

Çocuk felcinin bulaşıcı bir hastalık olduğunu, bir vakanın aslında 100-1000 daha vakayı işaret ettiğini belirten Dr. Demirel, daha önce çocuk felcı aşısı yaptırılmış veya yaptırılmamış, tüm çocuklarım mutlaka 13-20 Ekim tarihlerinde evlerine gelecek ekipler tarafından aşılanması gerektiğini önemle vurguladı.

İlk turu 5-11 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen kampanyanın yeterince duyurulmadığını söyleyen Dr. Demirel, Sağlık Bakanlığı’nın çocuk felci hastalığı riski ve önlemeye yönelik aşılama çalışması konusunda halka yönelik bilgilendirme yaparak, katılımın sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!