Mantar toplamak “cesaret” ister

Yağışların bol olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında mantar zehirlenmeleri hastanelik ediyor.

Haberin Devamı

Ciddi organ yetmezlikleri, daha beteri ölümlere yol açabiliyor. Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Âfet ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanı Dr. Muzaffer Akkoca, doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi uyarısı yapıyor.

Doğada, gerek görüntü gerekse tadıyla cezbeden mantarlar, masum olmayabiliyor. Çok türü bulunan mantarların, zehirlisiyle zehirsizini ayırt etmek sanıldığından zor. Mantarları çok iyi tanıdığını düşünenleri dahi yanıtlatabiliyor. Dolasıyla doğada yetişenleri değil, nerede üretildiği belli olan, kültür mantarlarının tüketilmesi öneriliyor.

BİZDE HALK SAĞLIĞI SORUNU

İçinde bulunduğumuz günlerde ülkemizde mantar zehirlenmelerinde artış olduğuna dikkati çeken Dr. Akkoca, “Yaygın kullanımı ve yarattığı sonuçlar göz önüne alındığında mantar zehirlenmesi ülkemiz halk sağlığı açısından önemli bir sorun” diyor.
Yaygın kanının aksine zehirli mantarla, zehirsizini ayırt etmeye yarayacak genel bir kural bulunmuyor. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değil. Etinin rengi, kokusu ve tadıyla zehirli olup olmadığı anlayamazsınız. Dolasıyla leziz bir yemek hayaliyle topladığınız mantar karaciğer-böbrek yetmezliği ve koma hatta ölüme yol açabiliyor. Dr. Akkoca, “Ülkemizde görülen ciddi mantar zehirlenmelerinin yüzde 95’i, karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olan mantar türlerinden kaynaklanıyor” diyor.

Haberin Devamı


Zehirlenme belirtileri 2-6 saat sonra başlar

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişiyor. Bazıları yendikten 2, bazıları da 6 saat sonra zehirleme belirtisi gösteriyor. Mantar yedikten sonra aşağıdaki belirtileri yaşamaya başladıysanız zaman kaybetmeden tam teşekküllü hastaneye başvurun:
• Sersemlik,
• Uykuya meyil,
• Tansiyon düşüklüğü,
• Bulanık görme,
• Yüz ve boyunda kızarma,
• Nabızda artış,
• Ağızda metal tadı,
• Bulantı ve kusma,
• Terleme.


Bu mantar efsanelerine inanmayın

* Yoğurtla yenen mantar zehirlemez. YANLIŞ
* Pişirilen mantarda zehir yok olur. YANLIŞ
* Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. YANLIŞ
* Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. YANLIŞ
* Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir. YANLIŞ
* Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir. Mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir. YANLIŞ
* Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir. YANLIŞ
* Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. YANLIŞ
* Salyangozlar zehirli mantarları yemezler. YANLIŞ

Haberin Devamı

Zehirlenme ile ilgili bilgi vermek, mantar zehirlenmelerinde kullanılan antidotu (panzehir) temin etmek için Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde, 114 telefon hattıyla Ulusal Zehir Merkezi (UZEM) 7/24 danışmanlık hizmeti veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları