Teröre karşı sert yasa geliyor

Güncelleme Tarihi:

Teröre karşı sert yasa geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 23:50

Hükümet, Kobani krizinden sonra yaşanan eylemlerin ardından polisin yetkilerini artıran paketi yeniden gündemine aldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis gündemine getirileceğini açıkladığı ‘güvenlik paketi’nde ‘tutuklu yargılamanın genişletilmesi’ ve ‘polise önleyici gözaltı yetkisi’ gibi daha önce de tartışma yaratan düzenlemeler yer alıyor. İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan güvenlik paketi taslağı, kamuoyunda ‘polis devleti’ eleştirilerine hedef olmuştu. TBMM’de bekleyen Silah Tasarısı’nın içindeki bazı maddelerin de yeni pakete taşınması planlıyor. Genelkurmay, MİT çalışanlarına getirilen yasal zırh benzeri bir düzenlemenin Askeri Ceza Kanunu’na eklenmesini istiyor. Bu talebe sıcak bakan hükümetin, yeni düzenlemeye buna ilişkin hüküm koymayı tartıştığı bildirildi.

TUTUKLU YARGILAMA

Polisin toplumsal olaylardaki yetkisini artırmayı öngören düzenlemenin önümüzdeki hafta TBMM’nin çalışmaya başlamasıyla yeniden tartışma konusu olacağı belirtiliyor. Çalışmada, “Polisin yetkilerinin artırılması, polise mukavemet ve kamu malına zarar vermenin cezasının yükseltilmesi ile 2 yılın altında olan bazı cezalarda da tutuklu yargılanma” gibi başlıkların bulunduğu kaydediliyor. Çalışmada, daha önce taslak olarak hazırlanan ancak çok tartışılan, halen hakim ve savcı talebiyle uygulanan önleme gözaltılarını 12-24 saate kadar polisin yapmasına ilişkin düzenlemenin de yer alacağı ifade ediliyor. Polise, ‘Eylem yapma ve olay çıkarma olasılığı olanları’ doğrudan gözaltına alma yetkisi veren bu düzenlemenin uygulanma olasılığı bile tartışma yaratmıştı. Mevcut uygulamada önleyici gözaltı için hakim veya savcının talebi gerekiyor.

Haberin Devamı

CEZA ARTTIRIMI

Düzenlemeyle, polise mukavemet ve kamu malına zarar vermenin cezaları da artırılacak. Türk Ceza Kanunu’nun “Mala zarar vermenin nitelikli halleri” başlıklı 152’nci maddesiyle, “Görevi yaptırmamak için direnme” başlıklı 265’inci maddesi yeniden düzenlenecek. Bu maddelerde öngörülen cezalar artırılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!