Suriye coğrafyasına benzer üste eğitim

Güncelleme Tarihi:

Suriye coğrafyasına benzer üste eğitim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2014 01:00

ABD ile Suriyeli muhaliflere askeri eğitim ve teçhizat sağlama konusunda mutabakata varan Türkiye, bu eğitimi Suriye’nin coğrafyasını andıran Orta Anadolu’da bir üste verecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile ABD’nin prensipte anlaştığı Suriyeli muhaliflere verilecek eğitimin ayrıntıları belli olmaya başladı. Her türlü koşulda hayatta kalmayı ve silahlı mücadeleyi öğrenecek olan muhaliflerin Türkiye’de eğitim alacakları Orta Anadolu’daki askeri üssün doğa yapısının Suriye’nin coğrafi koşullarıyla benzerlik taşıdığı belirtildi.

HEDEF TESPİTİ

Türk ve Amerikalı uzmanların vereceği eğitimin öncelikli hedeflerinden birisi, uluslararası koalisyon gücünün hava operasyonlarına katkı sağlamak olacak. Bunun için muhaliflere karada hedef tespiti ve lazerle hedef işaretleme öğretilecek. Böylece koalisyon güçlerinin hava harekatlarında, hedef imha kesinliği artırılmış olacak. Ayrıca pusu, sabotaj, patlayıcı madde eğitimi gibi özel harekat teknikleri de muhaliflere öğretilecek.

KURAL ANLAŞMASI

İlk etapta 2 bin muhalife verilecek eğitimin masraflarını önemli ölçüde ABD karşılayacak. Türk uzmanlarla birlikte eğitim verecek olan ABD’li askeri uzmanların Türkiye’de kaldıkları süre içinde tabi olacakları kurallar da belirlenecek. Önümüzdeki hafta Türkiye’ye gelecek olan ABD askeri heyetiyle yapılacak görüşmelerde fazla ayrıntı içermeyen dar kapsamlı bir mutabakat zaptının imzalanabileceği belirtildi. Eğitim konusunun ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’in daveti üzerine yarın ABD’de yapılacak 20 ülke askeri yetkililerinin katılacağı toplantıda da ele alınması bekleniyor. Türkiye’yi bu toplantıda Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk temsil edecek.

Haberin Devamı

GENELKURMAY’DAN ABD AÇIKLAMASI

Genelkurmay Başkanlığı ABD’deki toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel yerine Korgeneral Öztürk’ün katılacak olması nedeniyle yapılan bazı yorumlarla ilgili dün yazılı bir açıklama yaptı. Orgeneral Özel’in ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey’in davetine katılmamasına yanlış anlamların yüklendiğinin belirtildiği açıklamada şöyle denildi: “Konu ile ilgili yapılan yorumlar gerçek dışı olup, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, meslektaş ve mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde durumu izah etmiş ve gerekli mutabakat sağlanarak toplantıya Genelkurmay Harekat Başkanının katılması kararlaştırılmıştır. Ayrıca bugüne kadar bölgemizdeki gelişmelerle ilgili olarak değişik ülkelerde yapılan aynı kapsamdaki toplantılara Genelkurmay Harekât Başkanı iştirak etmiştir.”

Haberin Devamı

Ajansların dün Halep’ten geçtiği bu fotoğrafta IŞİD ateşinden kaçan muhalifler yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!