Karagedik’in suyu Mogan’ı kirletiyor

Güncelleme Tarihi:

Karagedik’in suyu Mogan’ı kirletiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2014 01:05

Büyükşehir Belediye Meclisi Su ve Kanal Hizmetleri Komisyonu’nun hazırladığı inceleme raporu, çevre felaketi ile karşı karşıya olan Mogan Gölü’ndeki kirliliğin sebeplerinden birini ortaya çıkardı. Raporda, ASKİ’nin Karagedik Mahallesi’ndeki su arıtma tesisinden Mogan’a kirli su aktığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet’in kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle daha önce defalarca gündeme getirdiği Mogan Gölü’ndeki doğa felaketi, Büyükşehir Belediye Meclisi Su ve Kanal Hizmetleri Komisyonu Raporu’yla farklı bir boyut kazandı.
Komisyonun hazırladığı ve yarınki Meclis toplantısında oylamaya sunulması beklenen rapora göre, Mogan Gölü’ndeki kirliliğin nedenlerinden birisi de Karagedik Mahallesi’nde ASKİ’ye ait pis su paket arıtma tesisinin çalışmaması ve atık suların Mogan Gölü’ne kadar ulaşması olarak tespit edildi.

ATIKLAR ARAZİYE AKIYOR

Komisyonca yapılan incelemelerin ardından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:
“Büyükşehir Belediyesi olarak Gölbaşı İlçesi Karagedik Mahallesi mevcut pis su paket arıtma tesisi çalışmadığından pis su atıkları açıktan araziye akmakta ve bu atıklar Mogan Gölü’ne kadar ulaştığı gerekçesiyle tesisteki arızanın giderilerek çalışır duruma getirilebilmesi ve mahalle içinde bulunan 35 kilometre kanalizasyon hattından 20 kilometresi daha önce yapılmış olup kalan 15 kilometre hattın ASKİ Genel Müdürlüğü bütçe imkanları ölçüsünde yapılması komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

Haberin Devamı

Karagedik’in suyu Mogan’ı kirletiyor

KANALİZASYON TESİSE BAĞLI

Ankara Hürriyet, komisyon raporunda söz edilen Karagedik Mahallesi’ndeki pis su arıtma tesisini fotoğrafladı. Karagedik Mahallesi Muhtarı Mehmet Koparıcı, tesisin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmadan önce Karagedik Belediyesi tarafından yaptırıldığını dile getirerek, şöyle konuştu: “Karagedik Mahallesi’nin bütün kanalizasyon suları burada toplanıyor. Tesisin çalışıp, çalışmadığını bilmiyorum ancak çevredeki vatandaşlardan pis koku nedeniyle şikayetler geliyor. Karagedik’in yanı sıra çevredeki birçok mahallenin suyu da farklı kollardan birleşip Mogan’a dökülüyor. Raporda belirtildiği gibi tesis çalışmıyor ve pis sular Mogan Gölü’ne gidiyorsa durum çok vahim.”

MOGAN İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

Çevre felaketiyle karşı karşıya kalan Mogan Gölü’nün kurtarılması için bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi yaklaşık iki hafta önce protokol imzalamıştı. Önümüzdeki mart ayında çalışmalarına başlanacak eylem planıyla birlikte Mogan Gölü’nün 2 yıl içerisinde daha yaşanılabilir bir bölge haline getirilmesi hedeflendi.

Haberin Devamı

Karagedik’in suyu Mogan’ı kirletiyor

Pis su arıtma tesisinin hemen yanından çıkan sular, Mogan Gölü’ne doğru akıyor. Sudan yükselen pis koku ve sinek sürüleri dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!