Özel okullar TEOG’la öğrenci alabilir

Bu yılı birçok tartışmayla atlattık sayılır. Son günlerde yaşadığımız olaylara bakınca eğitim gündemi geride kaldı gibi görünebilir.

Haberin Devamı

Ama hâlâ istediği okula yerleşemeyen, yerleştiği okuldan mutlu olmayan, evinin uzağında olan okula giden öğrenciler var. Özel okullar bu yıl öğrenci alırken çok sorun yaşadı. Önce 3 dersten aldıkları öğrencilerin puanlarını hesaplamaya çalıştılar, sonra bir hesaplama modülü oluşturdular, buna da güvenmeyerek tek tek gece yarılarına kadar gelen öğrencilerin puanlarını yeniden gözden geçirdiler.
Puanlar yükseldi, kapıda bekleyen veliler okul yöneticilerine baskı yaptılar. Bütün bunların dışında bir de Bakanlık, müfettişlerini göndererek özel okulları sıkıştırdı.
İşte bütün bunlardan bunalan özel okullar da gelecek yıl aynı sıkıntıları yaşamamak için TEOG puanıyla öğrenci alabilir. Konuştuğum yabancı okul müdürlerinden bazıları “Çok sıkıntı yaşadık, veliyle de Bakanlıkla da karşı karşıya kaldık. Artık seneye bunlarla uğraşmak istemiyoruz. TEOG’la öğrenci almayı düşünüyoruz” diyor.

Geçtiğimiz hafta görüştüğüm Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’e de bu sorunu ilettim. Cevabı şu oldu: “İsteyen özel okul istediği gibi öğrenci alabilir. İster tek test puanıyla, ister geçen yıl olduğu gibi üç ders puanıyla alır. Ancak, toplu olarak TEOG’a alternatif bir model oluşturamazlar.”

Bu durumda da gelecek yıl koleje gitmek isteyenlerin sadece matematik, Türkçe, fen ve teknoloji dersleri değil, din kültürü, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavlarına da hazırlanması gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları