Clinton en 'baba' müze için geliyor

Güncelleme Tarihi:

Clinton en baba müze için geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2014 12:17

Isparta’da Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin açılış tarihi 26 Ekim olarak değiştirildi. Açılışa, Türkiye’den çok sayıda siyasetçi ve devlet adamının yanı sıra, ABD eski Başkanı Bill Clinton ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev gibi dünya liderleri davet edildi.

Haberin Devamı

Isparta’nın Atabey İlçesi’ne bağlı İslamköy’de bulunan, ’Demirel Külliyesi’ olarak da adlandırılan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin daha önce 19 Ekim olarak belirlenen açılış tarihi, 26 Ekim Pazar gününe alındı. Türkiye’nin 55 yıllık siyasi tarihine damga vuran 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hayatını anlatan, 6 milyon belge ve eşyanın bulunduğu müzenin yapımına 1994 yılında başlandı ve bugüne kadar 40 milyon lira harcandı.

DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ ISPARTA'DA AÇILIYOR / Foto Galeri

CLİNTON VE ALİYEV DAVET EDİLDİ

Müzenin açılışı için Demirel ailesinin kapsamlı bir program hazırladığı belirtildi. Görev yapacak personelden güvenlik önlemlerine kadar tüm program valilikle işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve çok sayıda siyasetçiyle devlet adamının katılması bekleniyor. Müzenin açılışına ABD’nin 42’nci Başkanı Bill Clinton ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev gibi dünya liderleri davet edildi ve olumlu yanıt alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

Clinton en baba müze için geliyor


6 MİLYON BELGE BULUNUYOR

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde, 46 bin kitap, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp- video kaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete- dergi, 500 giysi koleksiyonuyla 6 milyon belge bulunuyor. Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi’ne ait izleri de taşıyan müzede, Demirel’in başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı dönemlerinde kendisine verilen hediyeler ve kıyafetler de sergileniyor.

7 BAŞBAKANLIK, 1 CUMHURBAŞKANLIĞI


Demirel’in doğduğu İslamköy’de oluşturulan ve Türkiye’nin siyasi tarihine ışık tutan müze binası, üzerindeki kubbelerle dikkat çekiyor. Kubbelerden büyük olanı Demirel’in cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe başbakanlık dönemlerini simgeliyor. Külliye içerisinde yer alan kütüphane binasında Demirel’in yazdığı kitaplar ile kendisini anlatan 46 bin eser ve 32 bin gazete- dergi arşivi bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!