IŞİD gözünü yeniden Bağdat’a dikti

Güncelleme Tarihi:

IŞİD gözünü yeniden Bağdat’a dikti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2014 01:35

SURİYE’nin kuzeyinde Kobani’ye yüklenirken Irak’ta daha çok savunma pozisyonunda kalan Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) başkent Bağdat’ı tehdit edecek şekilde saldırılarını yoğunlaştırdı.

Haberin Devamı

Enbar vilayetinde çok sayıda yerleşim merkezini kuşatan IŞİD’ın saldırıları Başbakan Haydar Abadi’nin kritik iki adımının ardından geldi. Hürriyet’e bilgi veren Iraklı kaynaklara göre IŞİD’ın ilerleyişini durduramadığı gibi daha çok sivillere zarar veren yerleşim alanlarına yönelik hava bombardımanlarının durdurulmasını emreden Abadi ikinci adımı bayramda bir araya geldiği bazı aşiret liderlerini yanına çekerek attı. Sayıları 25 ile 28 arasında verilen aşiret liderleri, hükümetin silah ve mali destek garantisiyle IŞİD’a karşı savaşa katılmayı kabul etti. 2006-2007’de Sünni aşiretler ABD’nin maaşa bağladığı milislerle Kaide’ye karşı ‘Sehva’ (Uyanış) adı verilen birlikleri organize etmişti. Eski Başbakan Nuri Maliki’nin Sehva üyelerini güvenlik güçlerine entegre etme ve özlük haklarını garantiye alma konusundaki taahhütleri yerine getirmeyince aşiretler pozisyon değiştirmişti.

Askeri üs düşebilir

Haberin Devamı

IŞİD bir süredir El Enbar vilayetinin başkenti Ramadi’nin batısında civarındaki 80 köyü kuşattığı Hit kasabasını 2 Ekim’de ele geçirdi. Pazar günü IŞİD, Hit merkezinde halkın önünde 6 askeri öldürerek gözdağı verdi. Fırat Nehri üzerindeki Hit’in düşüşünden iki gün sonra 19 km doğuda Kubeyse kasabası da IŞİD’ın eline geçti. IŞİD’ın hedefindeki bir diğer yer Felluce kentine bağlı strateji önemdeki Ameriye kasabası. Irak ordusunun kontrolündeki kasaba, Bağdat’a uzanan bağlantı noktaları üzerinde duruyor. Hit ve Kubeyse’nin düşüşü Hadise Barajı’nın koruyan askerlerin konuşlandığı Ayn el Esed askeri üssü üzerindeki baskıyı da artırdı. Ramadi’nin tamamen düşmesi durumunda IŞİD, 130 km uzaklıktaki Bağdat’ı çok daha rahat tehdit edebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!