‘Baba Beni Okula Gönder’ rol model

Güncelleme Tarihi:

‘Baba Beni Okula Gönder’ rol model
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2014 01:10

Bugün, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen ‘Dünya Kız Çocukları Günü’. Kızların hakları için çalışan ‘Girl Effect’ hareketi her yıl bu alanda öne çıkan “rol model” isimleri duyuruyor.

Haberin Devamı

Bu yıl ilk defa bir Türk de listedeydi: Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner. ‘Baba Beni Okula Gönder’ projesiyle örnek gösterilen Doğan Boyner “Sadece bu kızlarımızın hayatlarında değil, geleceğimizin de değişimine katkıda bulunuyoruz” dedi.

BİRLEŞMİŞ Milletler’in 2013 Milenyum Raporu’na göre tüm dünyada 123 milyon genç, okuma-yazma becerilerinden yoksun. Bu gençlerin yüzde 61’ini de kızlar oluşturuyor. Üstelik eğitim konusu, kız çocuklarının maruz kaldığı eşitsizliklerden yalnızca biri. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler, kız çocuklarının haklarına ve karşılaştıkları özel sorunlara dikkat çekmek için 11 Ekim tarihini ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ ilan etti.

‘Baba Beni Okula Gönder’ rol model

Haberin Devamı

‘KIZ ETKİSİ’ BİLDİRGESİ

Her yıl bugün, kız çocuklarıyla erkekler arasındaki cinsiyet eşitsizlikleri vurgulanıp tüm kötü muameleye maruz kalan ve ayrımcılığa uğrayan kızların sorunlarına dikkat çekiliyor. Peki sorunları çözmek için ne yapmak gerekiyor? Kız Çocukları Bildirgesi bu sorunun cevabını bulmak üzere Birleşmiş Milletler Vakfı, Nike Vakfı, NoVo Vakfı ve Genç Kızlar Koalisyonu’nun işbirliğiyle yürüttüğü ‘Girl Effect’ (Kız Etkisi) hareketinin girişimiyle yazıldı. Yoksul 508 kız çocuğuna neye ihtiyaç duyduğu soruldu. En etkili 25 organizasyon da gelen cevaplarla Kız Çocukları Bildirgesini hazırladı. Girl Effect, bildirgeye imza atmakla kalmayıp, kendini kız çocuklarının hakları için çalışmaya adamış rol model şahsiyetleri web sitesindeki listede ilan ediyor.

TÜRKİYE’DEN İLK İSİM

Türkiye’den bu listeye giren ilk kişi Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner oldu. Boyner, başarı sağlayan ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyasıyla ‘Girl Effect’ projesinin bu alanda çalışan başarılı kişiler listesine girdi. Hanzade Doğan Boyner, kız çocuklarının karşılaştıkları sorunları duymak, maruz kaldıkları baskıyı ve hak ihlallerini engellemek amacıyla toplumsal bir farkındalık yaratmak açısından çok önemli olduğunu belirterek şöyle dedi: “Dünya nüfusunun yarısı kadın, ancak kadınlar eğitimde, istihdamda, siyasette ve karar alma mekanizmalarında eşit fırsatlara sahip değil. Bu nedenle, kaynaklara ulaşmada ve onların dağılımında kadınlar, olmaları gereken yerin gerisinde. Eğitim, kadınların hak ettiği yere ulaşmasını sağlayacak yegâne araç.”

Haberin Devamı

GÖREVİMİZ EŞİT HAK

“Yatırımlarda kız çocuklarının istekleri de göz önüne alınmalı. Ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımları için onlara küçük yaştan itibaren gerekli bilgi ve beceriler kazandırılmalı, şiddet ve istismardan korumalı; tüm olanaklara, hukuki haklara, şahsi özgürlüklere eşit şartlarda erişebilir olmalarını sağlamak hepimizin görevidir diye düşünüyorum. Kız Çocukları Günü kutlu olsun.”

İlk kez kızlar erkekleri geçti

‘Baba Beni Okula Gönder’ rol model

HANZADE Doğan Boyner, Türkiye’deki kız çocuklarının eğitimiyle ilgili 2005’ten beri güzel gelişmeler olduğunu ama sistemin iyileştirilmesi için hâlâ yapacak çok iş olduğunu söylüyor: “2005 yılında, Doğan Grubu olarak ‘Baba Beni Okula Gönder’ seferberliğini başlattığımız zaman, ilkokulda okullaşma oranı kızlarda yüzde 87, erkeklerde yüzde 93’tü. Ortaöğretimdeyse durum çok daha vahimdi; okullaşma kızlarda yüzde 50, erkeklerde yüzde 59, genel ortalama ise sadece yüzde 55 civarındaydı.”

Haberin Devamı

10 BİNİN ÜZERİNDE BURS

“Bizim büyük bir kampanya başlatmamızın nedeni de buydu. Bugün durum gerçekten çok farklı; ilköğretimde geçen sene itibarıyla kızların yüzde 98.9’u, erkeklerin de yüzde 98.8’i okullaşmış durumda, ilk kez kızlar erkekleri geçmiş! Bu gelişmeye biz de Baba ‘Beni Okula Gönder’ projemizle destek sağladık. Hem farkındalık yaratacak çalışmalar ve kampanyalar düzenledik, hem de sosyal sorumluluk sahibi kişi ve kuruluşların sağladığı destekle ülke çapında 33 yurt, 12 okul yaptırıp, 10 binin üzerinde kız öğrenciye burs vererek hayatlarında önemli bir değişim sağladık.”

LİSTEDE KİMLER VAR

HANZADE Doğan Boyner’in ismi listede Graca Machel, Desmond Tutu, Dünya Sağlık Örgütü’nün Direktörü Gro Bruntland, Ürdün Kraliçesi Rana, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson, Ted Turner, Mohammed Yunus, Gordon Brown, Barbara Bush, Oprah Winfrey ve Joy Phumbai gibi isimlerle birlikte yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!