Suistimal varsa araştırırız

Güncelleme Tarihi:

Suistimal varsa araştırırız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2014 01:32

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün Hürriyet’in gündeme getirdiği ‘kamu hastanelerinin çok ucuz ürünleri SGK’ya çok yüksek bedelle fatura ettiği’ iddialarına yanıt verdi.

Haberin Devamı

Müezzinoğlu, “Bakanlığın, devleti dolandırması gibi bir şey olabilir mi? Sorun Sayıştay’ın denetim ve muhasebe sistemindeki değişiklikten kaynaklanıyor. Ama insanın olduğu her yerde suistimal olur, tüm yönüyle araştırıyorum” dedi. Müezzinoğlu, Sayıştay’ın 2013 raporlarına yansıyan bu durum için bakanlık bünyesinde araştırma başlattığını açıkladı. Bazı kamu hastanelerinin SGK’ya aşırı fiyatlandırılmış malzeme tutarı bildirdiğine ilişkin Sayıştay raporuna ilişkin olarak Müezzinoğlu, şunları söyledi:

“Bakanlığın, devleti dolandırması gibi bir şey olabilir mi? Burada yaşanan sorun Sayıştay’ın denetim ve muhasebe sistemindeki değişiklik. Oturduk konuştuk ve muhasebeleştirmeyi değiştirdik. Ama insanın olduğu her yerde suistimal olur, tüm yönüyle araştırıyorum. Sistem bunu öyle ya da böyle açığa çıkacaktır. Suistimallere izin vermeyiz. Biz global bütçe veriyoruz. Bütçeyi indirmek, çıkarmak, bütçe rakamlarının dışına çıkmak ve harcamaları arttırmak gibi bir sistem yok. Bakanlığı dolandırmak mümkün olabilir, ama bakanlığın devleti dolandırılması gibi bir şey söz konusu olamaz.
Bu 2013 raporu, geçen aralık ayında çıkmıştı. Sayıştay’ın denetim ve muhasebeleştirme sistemindeki değişiklikten kaynaklanıyor. Geçen zaman içinde gerekli önlemleri aldık. İdare bazı giderleri, muhasebe sistemi içinde kaydırabiliyorlardı. Bazen de sisteme yüklenirken, yanlışlıkla kaydırmalar olabiliyor. Bizimle Sayıştay arasında teknik farklılıklardan kaynaklandı. Maliye Bakanlığı doğru olanın bizimki olduğunu söyledi, ancak Sayıştay bunu kabul etmedi. Yaptığımız çalışmalar ile sorun yüzde 80 çözüldü. Sayıştay, ‘Bizim istediğimiz gibi yapacaksınız’ diyor. Denetim sisteminin birbirine entegre olması lazım..”

Haberin Devamı


3 bin 200 TL’ye iğne ucu faturası

SAYIŞTAY’ın 2013 yılı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na bağlı Döner Sermaye İşletmeleri raporunda yer alan bilgilere göre, bu kuruma bağlı sağlık tesislerinin MEDULA veri tabanında yer alan kayıtları üzerinden yapılan incelemede ilginç sonuçlarla karşılaşıldı. İğne ucu ve lateks muayene eldivenleri gibi aşırı fiyatlarındırılan malzemeler nedeniyle 15 milyon 584 bin 670 TL’lik bir fazla faturaya ulaşıldı. Bazı kamu hastaneleri SGK’ya 1.27 liralık iğne ucunu 3 bin 200 liraya, 1.5 liralık eldivenin 3 tanesini ise 15 bin liraya fatura ettiği görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!