ABD'nin gündeminde 'tampon bölge' yok

Güncelleme Tarihi:

ABDnin gündeminde tampon bölge yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2014 18:01

ABD ve Türkiye arasındaki IŞİD müzakerelerinde Washington Ankara’dan somut beklentilerini ilk kez resmen açıkladı. Savunma Bakanı Hagel, Türkiye’nin IŞİD’e karşı İncirlik Üssü’nü kullanım izni ve Suriyeli muhaliflere eğitim vermesini istediklerini söyledi. Türkiye’nin şartı tampon bölge ise masada yok.

Haberin Devamı

ABD ve Türkiye’nin 5 Eylül’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama arasında Galler’deki NATO Zirvesi sırasında yapılan toplantıdan beri süren IŞİD’e karşı kurulan küresel koalisyonun müzakerelerinde, Washington Yönetimi Ankara’dan beklentilerinin İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı harekâtta kullanımı ve Suriyeli muhaliflere eğitim verilmesi olduğunu resmen ilk defa açıkladı. ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki’nin, önceki gün ABD’nin Türkiye’den tam olarak ne beklediği sorusuna verdiği “Biz ülkelere isteklerle gitmiyoruz, herkesin sağlayabileceği katkıları öğrenmek istiyoruz” cevabına rağmen, altı günlük Güney Amerika gezisi öncesi perşembe günü uçakta gazetecilere konuşan ABD Savunma Bakanı Chuk Hagel, “ABD’nin Türkiye’nin almak isteyeceği kilit askeri yardım, İncirlik’teki Türk hava üssüne erişim ve ılımlı Suriye güçlerinin eğitim ve donanımı için yardım anlaşması” dedi.

Haberin Devamı

BEŞ ALANDA DA KATKI
ABD Yönetimi, IŞİD’e karşı küresel koalisyon özel temsilcileri emekli Orgeneral John Allen ve yardımcısı Brett McGurk’ün perşembe ve cuma günü boyunca Ankara’da sürdürdükleri müzakerelerde de askeri konuların ele alındığını belirtti. Temaslarla ilgili bilgi veren Dışişileri Sözcüsü Psaki, “Elbette, görüşmelerin bir parçası da askeri katkı ve Kobani’deki durum konusunda olacak” dedi. Psaki, Türkiye’den beklentinin ne olduğu sorusuna ise “Kesin bir netlikte olması için söylüyorum. (IŞİD’e karşı ) Çabaların beş aşamasında da (Türklerin) katkı sağlamalarını bekliyoruz” diye cevap verdi ve bu beş alanın ne olduğunu şöyle açıkladı: “Türkiye’nin askeri işbirliği, terörist finansmanını durdurma, bölgeye yabancı savaşçı akışına karşı mücadele, insani yardım sağlama ve IŞİD’in aşırı uç ideolojisinin meşruiyetini ortadan kaldırma konularında geniş tabanlı koalisyona katkı sağlamada iyi bir pozisyonda olduğuna hiç şüphe yok. Bu alanların hepsinde de (Türklerin) katkı sağlama kapasiteleri var ve bunların hepsini Türkiye ile görüşüyor olacağız” dedi. Psaki, bu alanlarda Türkiye’den hangi ölçüde bir beklenti duyulduğu konusunda ise “Daha çok askeri rol oyamalarını istiyoruz. Terörist finansmanını durdurmayla ilgili daha fazlasını yapmalarını istiyoruz. Yabancı savaşçılara karşı mücadelede daha fazlasını yapmalarını istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TAMPON BÖLGE YOK
Psaki, ABD’nin Türkiye’nin Suriye’de bir tampon bölge oluşturulması fikrini Washington’ın şu anda düşünmediğini de tekrarladı. Türkiye ile Kobani’deki durumu da ele aldıklarını belirten Psaki, “Hiçbir ülkenin Kobani’yi (tek başına) çözmesini ya da bu tehdide karşı (tek başına) mücadele etmesini beklemiyoruz” dedi ve Türkiye ile bu konudaki kapasitesi için görüştüklerini söyledi. Psaki, Kobani’de bir güvenli bölge oluşturulması fikri için Türkiye’nin dile getirdiği mülteci akışını durdurma gerekçesi konusunda ise Kobani’de şu anda kaç kişilik bir nüfusun geriye kaldığı sorusuna “Çatışma bölgelerinde sivil sayısını elde etmek son derece güç. Ama ortaklarımızın belirttiğine göre Kobani çevresinde kalan sivil sayısı çok düşük. Koruma ihtiyacı olanların çoğu son üç haftadır zaten Türkiye’ye girdiler” dedi.
Psaki, bu durumda Türkiye’nin tampon bölge oluşturma önerisine gerek kalıp kalmadığı sorusuna ise “Bu konuda sizi Türkiye’ye yönlendiririm. Bu onların teklifi. Bu bir ABD teklifi değil” dedi. ABD’nin tampon bölge konusunu düşünmediği, Allen ve McGurk’ün Türkiye’deki temaslarının ardından ABD Dışişleri’nin yayınladığı bilgi notuna da yansıdı. Koordinatörlerin Başbakan Ahmet Davutoğlu dahil Türk yetkililerle yürüttükleri görüşmelere ilişkin bilgi notunda, askeri görüşmeleri devam ettirmek için Amerikalı ortak bir askeri planlama ekibinin önümüzdeki hafta Ankara’ya yeni bir ziyaret daha gerçekleştirecekleri vurgulandı. Ancak tampon bölgeye ilişkin hiçbir bilgi verilmedi. Bilgi notunda ayrıca iki NATO müttefiği olarak Türkiye ve ABD arasındaki ortaklığın “tarihi ve sarsılmaz” olduğu vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!