Rusya ile kritik görüşme

Güncelleme Tarihi:

Rusya ile kritik görüşme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2014 13:41

Türkiye, IŞİD’le mücadelede ABD’nin yanı sıra, sınıra “Güvenli veya tampon bölge” kurulmasını BM Güvenlik Konseyi’nde veto edeceklerini açıkça belirten Rusya’da ile de temas halinde.

Haberin Devamı

Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun dün ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele temsilcisi emekli Orgeneral John Allen ve beraberindeki heyetin yanı sıra Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ve beraberindeki heyetle de bir araya geldiği ortaya çıktı. Dışişleri kaynakları, “İstişarelerde, Suriye, Irak, Filistin, Libya ve Yemen başta olmak üzere bölgedeki durum ve gelişmeler ele alındı” bilgisini verdiler.

Rusya ile kritik görüşme
‘İRAN, ESAD’IN DÜŞMESİNE İZİN VERMEYECEK’

HAVA SAHASI ISRARI
Bugün Türkiye’den ayrılan ABD heyetinin Sinirlioğlu’nun yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerde ana gündemi, IŞİD’le mücadele ve Türkiye’nin istemi olan Suriye ve Irak’ı kapsayan Güney sınırında “güvenli ve uçuşa yasak bölge” kurulması ile İncirlik dahil, Diyarbakır, Batman ve Malatya-Erhaç’daki üsler ile Türkiye hava sahasının kullanılması oldu.

Haberin Devamı

Kulislerde ABD heyetinin hem savaş uçakları, hem de insansız hava araçları için hava sahasının açılmasını “özellikle” istediği ileri sürüldü.

PYD MESAJI
Türkiye’nin IŞİD’le birlikte Esad rejiminin hedef alınması görüşüne çekimser davranmayı sürdüren ABD tarafı, önceliğin IŞİD’i ortadan kaldırmak olduğunu yineledi.

ABD heyeti IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin Kobani’de PYD’ye lojistik imkân tanıması doğrultusunda mesajlar verirken, Türk tarafının bu mesaja yanıtı, “Hiçbir ayrım gözetilmeden insani yardımın yapıldığını” vurgulamak oldu.

Ankara ayrıca IŞİD’le mücadele koalisyonunu kurma sürecinin net şekilde tamamlanmadığına dikkat çekerek, bu oluşum netleşmeden somut bir adım atmayacağı mesajını da iletti.

HER ÜLKEDEN FARKLI KATKI
Görüşme ile ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Allen’ın bölgedeki güvenlik tehditlerinin ortadan kaldırılmasına ilişkin olarak her ülkenin farklı şekilde katkı sunacağını bildirdiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Çavuşoğlu’nun Türkiye’nin yabancı savaşçıların Suriye ve Irak’a geçişlerine ilişkin aldığı tedbirler ve bölgedeki akaryakıt kaçakçılığının engellenmesine yönelik önlemler hakkında izahatte bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu’nun “uçuşa yasak bölge” ve “güvenli bölgelerin” Türkiye’ye yönelik mülteci akınlarını durdurmak için gerekli olduğunu yinelediği de belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!