IŞİD’in hedefi sınır kapısı mı

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’in hedefi sınır kapısı mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2014 01:18

Irak Şam İslam Devleti’nin bir aya yakın süredir kuşattığı Kobani’nin doğu, güney ve batı cephelerinin yanı sıra bu kez kuzeydeki Türkiye’deki Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısına düşen bölgeyi ele geçirmek için saldırılarını artırdığı belirtiliyor. Yerel kaynaklara göre IŞİD, Rakka’dan takviye güç ve yeni silahlarla Kobani’ye güney ve doğudan yeniden yüklenirken kuzeyde Türkiye sınırından da YPG’yi kuşatmak için bir hamle yaptı.

Haberin Devamı

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Kobani’deki IŞİD mevzilerine yönelik önceki gün ve dün yoğun olarak düzenlediği hava saldırılarına ve Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı YPG ile şiddetli çatışmalara rağmen örgütün ilerleyişinin devam ettiği belirtildi. IŞID militanları, dün Kobani’nin güneybatısında şehrin içindeki iki katlı bir binayı ele geçirerek buraya üçüncü bayraklarını diktiler. IŞİD’in tanklarla Kobani’nin iki mahallesine girdiği ve bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendiği de aktarıldı.

DÖRDÜNCÜ CEPHE AÇILACAK ENDİŞESİ

Kobani’yi düşürmeye çalışan IŞİD güçlerinin ayrıca kenti Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlayan Murşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki bölgeyi ele geçirmek için dün saldırılarını arttırdığı belirtildi. Yerel kaynaklara göre IŞİD, “başkentleri” olarak saydıkları Rakka’dan takviye güç ve yeni silahlarla Kobani’ye güney ve doğudan yeniden yüklenirken kuzeyde Türkiye sınırından da YPG’yi kuşatmak için bir hamle yaptı. Suriye tarafındaki Ayn el-Arab (Kobani) sınır kapısı bölgesine doğu tarafından ilerlemeye çalışan terör örgütü, Türkiye Silahlı Kuvvetleri’nin hassasiyeti nedeniyle YPG’nin uzak durduğu Mürşitpınar sınırı ile Kobani arasındaki 400 metrelik ara bölgede mevzi kazanmaya çalışıyor. YPG, ağır silahlarla bölgeyi ele geçirerek olası yardımların önünü kesmeyi hedefleyen IŞİD militanlarını püskürtmeye çalışıyor. IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesi halinde Kobani dört bir tarafından çevrilmiş ve sınır kapısını ele geçirmiş olacak. Sınır kapısından 200 binden fazla sivil Türkiye’ye geçmişti. Ayrıca yine sınır kapısından çatışmada yaralanan YPG militanları da geçerek Suruç’ta hastaneye kaldırılmışlardı.

Haberin Devamı

ÜÇTE BİRİ IŞİD’İN ELİNDE

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan(CENTCOM) dün yapılan açıklamada ise son iki günde Kobani’nin güneyine beş hava saldırısı gerçekleştirildiği, saldırılarda IŞİD’in eğitim kampının, binaların, birimlerin ve iki aracın vurulduğu belirtildi. CENTCOM açıklamasında “Kürt militanlarının şehrin büyük bir bölümüne hâkim oldukları, IŞİD’e direnmeye devam ettikleri görülüyor” denilirken Londra merkezli Suriye İnsan Gözlemevi Örgütü ise IŞİD militanlarının kentin üçte birini kontrol altına aldığını iddia etti.

Haberin Devamı

Kobani duman altında

Türkiye - Suriye sınır hattının Mürşitpınar ve Yumurtalık arasına düşen bir noktasında Kobani’yi çok iyi gözlemleyebildiğimiz hakim bir tepe noktasındayız. Önümüzdeki ufak tepe sınır hattını koruyan TSK zırhlı birliklerinin konuşlandığı bir nokta. Kobani’ye 2 km kadar uzak olsak da dün yaşanan yoğun çatışmalar sırasında bir mermi yakınımıza isabet etti. Böyle anlarda çelik yeleklerimizin değeri daha da iyi anlaşılıyor.

Çatışmalar önceki günlerdeki kadar yoğun olmasa da Kobani dün günü, koalisyon uçaklarının IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları sonrası yine dumanlar altında geçirdi. Koalisyon güçleri tarafından daha çok şehrin güney kesimlerindeki hedeflerin vurulduğu gözlendi. Kobani’den Türkiye’ye sığınmış ya da Türkiye’nin başka yerlerinden gelmiş kişiler, tankların arkasında ellerinde dürbünlerle sınırın ötesini izliyordu.

Haberin Devamı

Kobani’nin doğusunda bulunan IŞİD bayrakları halen asılı, zaten 2 gündür de bu noktadalar. Mürşitpınar / LEVENT KULU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!