Yıldırım Demirören'den özel açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım Demirörenden özel açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2014 20:31

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

A Haber'in canlı yayınına konuk olan Demirören'in sözlerinden satırbaşları şöyle;

* Sözlerine Hasan Doğan Tesisleri ile başlayan Demirören, kendi döneminde tamamlanan Hasan tesislerle yılda 12-13 milyon dolarlık tasarruf yapıldığını söyledi.

* Yarın oynayacağımız Çek Cumhuriyeti maçı kritik bir maç ama kader maçı değil. Önceliğimiz Fransa'daki turnuuvaya katılmak değil, her önemli turnuvaya katılan bir takım yaratmak. Fatih Terim ile yola çıkarken de bu şekilde planlama yaptık.

* Bizim futbolcularımız Avrupa futbolcuları gibi kendine bakmıyor. Eğitim anlamında da onlarla aynı seviyede değiliz.

ÇEKLER BİZE ZARAR VERMEK İSTESE BU HABERLERİ YAPMAZDI...


* Gökhan Töre ile Hakan Çalhanoğlu arasında yaşanan olaylar hakkında çok kritik Çek Cumhuriyeti maçı öncesi yapılacak bir haber değil. Çekler bizi yıpratmak için bu haberi yapmak isteseler bu kadar zarar veremezlerdi. 12 eksiğimizin bulunduğu bir maç öncesi bu şekilde haberleri tasvip etmiyorum.

HABERİN ZAMANLAMASINDA KASIT VAR


* Saklanacak bir haber miydi diye sorarsanız, evet... Milli takım için saklanması gereken bir haberdi. Milli takıma zarar vermek isteyenler tarafından haberin zamanlamasının kasıtlı olduğunu düşünüyorum.

* Türk milli takımında hocaların ömrü 1,5 yıl... Başarı için bu süreler yetersiz. Kalıcı başarı için devamlılık gerekiyor. Biz Fatih Terim ile istikrar için anlaştık.

* Galatasaray başkanı Ünal Aysal ile Fatih Terim'in milli takıma geçişi sürecinde konuştuk. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor camiaları ile TFF'nin arası kötü olamaz. Biz insan olarak buradaki görevlerimiz geçici. Sayın Aysal her başarısızlığı TFF ve Fatih Terim'e bağladı. Zaten Galatasaray'da yönetimin durumu da ortada. Kendileri yönetimi bırakıp gittiler.

* Ben kulüp başkanı olduğum dönemde hakemlere yönelik beyanlarda bulundum. Bu hataları ben de yaptım. Kulüp başkanı arkadaşlarım ile konuşurken bu hataları onların yapmaması için konuşuyorum. Camialarımız barışçıl bir şekilde tutacak açıklamalar yapılacak tabii ki. Ama unutulmasın futbol camiasında taraftarı olmayan tek yer TFF... Diğer tüm kulüplerin en büyüğündne en küçüğüne kadar, bir camiası var. Bir kere siz TFF'yi suçladığınız zaman kendi camianızı suçluyorsunuz. Hakem yanlış düdük çaldı galibiyeti kaçırdınız. Peki futbolcu da golü kaçırdı. Yöneticiler çıkıp bu futbolcularını da camialarının önünde suçlayabiliyor mu?

Haberin Devamı

HAKEM HATALARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

"Yönetimlerin ortalama görev süresi 2 sene bizde. nasıl başarı sağlayacaksınız. Dünyanın önemli liglerinde de o kadar hakem hataları görüyoruz ki... Bir gelişim var. Hafta sonu bir maçta hata yaptı diye Cüneyt Çakır'ın hatasını kimse inkar edemez. Buradaki puanların da Avrupa'da değeri var. Bizim dönemimizde hakemlerimiz Avrupa'da çok maç yönetiyor seviyeye geldi. Artık yarı profesyonelliği getiriyoruz hakemlikte. Maaşları arttırdık. Ama Avrupa ile kıyasla yine düşük kazanıyorlar. Onun için rakamı biraz yükselttik. Bunu yaparken, sadece federasyondan değil, kulüplerden de pay aldığımız için fazla arttıramıyoruz. Türkiye'de kulüp başkanları seçimle geliyor, seçimle gitmeli, federasyon başkanı da aynı sene. Bu anlayışa gelmezsek, bir turnuvaya katılırız, çok iyi; sonra senelerce bekleriz."

Haberin Devamı

"HAKEMLER BEKLENEN NOKTADA DEĞİL"

"Hakem hataları oldu ve bazı hakemlerimizin seviyeleri beklenen noktada değil. Ama toplanacaktır. Genç hakemleri getiriyoruz ve görev veriyoruz. Hakemlerimiz birkaç hata dışında başarılı. 6 hakem uygulaması başarılı oldu. Yüzde 70'e yakın hatalar azaldı. Haftada 1-2 kere Zekeriya bey ile kahve içerim. Ben maçın hakemini maç başlayınca açıklarım. Tek bir şey söyledim, kim ne açıklarsa açıklasın; nereye kim uygunsa onu vereceksiniz."

YENİDEN BAŞKAN ADAYI OLACAK MI?

2015 Haziran Temmuz gibi TFF Genel Kurul var. TFF Başkanlığı önemli bir görevdir. Biz devam edecekmiş gibi çalışıyoruz ve bırakacakmış gibi yatırım yapıyoruz. Yeni adaylar çıkabilir ama ben başladığım işi bırakmam. Ama bu kısmet işi...

"KULÜPLER AVRUPA KUPALARINA GİDEMEYECEK"

Haberin Devamı

"En büyük sorun marka değeri. Marka değeri düştükçe, finansal açıdan sıkıntı doğar. Futbolun en büyük tehlikesi finansal olarak kulüplerimiz çok zor günler geçirecek. Çoğu finansal açıdan Avrupa kupalarına gidemeyecek. Kontrol edilecek ve biz bile lisans vermeyeceğiz artık. Kulüpler Birliği mali konularda çalışma yapacak. Kişiler değil, kulüpler bizim için önemli. Uzun dönemli yaşamasını düşünmeliyiz. Orduspor nereden nereye geldi. Bir Sakarya, Kocaeli... Bunun başka kulüplere yansımasını engelleyeceğiz, engellemek zorundayız. Bizlerin hepsi geçici, kurumlar kalıcı"

TÜRKİYE'DE SEYİRCİ ORTALAMASI ZATEN DÜŞÜK

Seyirci sayısındaki düşüş Passolig'e bağlanıyor. Alakası yok... Şampiyon olan kulüplerimizin kombine sayısı 60 bin azalmış. 5 şampiyon olan kulübün kombine sayısında geçen seneye göre yüzde 30 düşüş anlamına geliyor. Yanlış transferler, futbolu bu kadar kötü gösterilmesi, kavga ortamı yaratılması seyirci sayısındaki düşüşün en büyük nedeni... Bugün OGS alırken bile kimlik numarasını veriyorsunuz. Passolig'de de verilmesinde bir sakınca yok. Passolig'in futbolun menfaatine olduğunu zaman gösterecek. Tribünlerdeki boşluğun Passolig ile bir alakası olduğunu düşünmüyorum.

'10 YABANCI FUTBOLCU SAYABİLİR MİSİNİZ...'

Yabancı oyuncu sayısına gelince... Bana ülkemizde oynayan ve Avrupa'da önemli takımlarda oynayabilecek 10 isim sayın desem sayamazsınız. Biz ülkemizde top oyanayacak yabancı oyuncuların kalitesinin yükselmesini istiyoruz. Geçen sezon ligdeki oynayan yabancı sayısı 4,7... FIFA'da 200'ün üzerinde yabancı futbolcu kaynaklı alacak davası var.

Yerli oyuncuların fiyatı yükseliyor ama bu konuda da kulüp başkanları oturup anlaşsınlar ve bu paraları ödemelerine gerek yok. Aralarında bir prensip anlaşması yapabilirler. Kalitesiz yabancı transferi Türk futboluna zarar veriyor.

ŞİKE SÜRECİ...

Kurullarımız nezdinde o süreç kapandı. UEFA'dan veya FIFA'dan yeni bir karar çıkmasını beklemiyorum. FIFA'da dosya kapanmadığı sürece bir risk yok diyemem... Ama Federasyon açısından bu süreçler tamamlanmıştır.

MALİ AÇIDAN ÇOK BÜYÜK BİR YOKUŞ VAR

Önümüzde mali açıdan önümüzde çok büyük bir yokuş var. Bundan sonra bu konularda TFF acımayacak. UEFA kurallarının katılığının aynısını ülkemizde uygulayacağız. Türk futbolu için bu kararları alacağız. Bu konuda suçlu aramak yerine sorumluluğu alıp düzeltmemiz gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!