Gelinlik kızlara ‘Beypazarı tılsımı’

Güncelleme Tarihi:

Gelinlik kızlara ‘Beypazarı tılsımı’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2014 01:04

Beypazarlı zanaatkarların ürettiği ‘tılsım’ adlı takılar, tarihi konaklarıyla tanınan turistik ilçeyi ikinci kez yurt dışına açtı. Gelinleri uğursuzluktan koruduğuna inanılan ‘tılsım’, Almannya yoğun sipariş alıyor.

Haberin Devamı

Beypazarı'nda yaşayan hünerli telkari ustaları, gümüş ve altını, ‘tılsım’a dönüştürüyor. Yöredeki gelinlerin ‘uğurlu’ olduğuna inandıkları ‘Beypazarı tılsımı’nın ünü Türkiye sınırlarını aştı. Altın veya gümüşle süslenen tılsımlar, kuyumcu vitrinlerinde satışa sunuluyor. Son dönemde özel siparişlerin arttığını belirten telkari ustaları, tılsımlara en büyük ilginin Almanya’dan olduğunu belirtiyor.

ALTIN LİRALAR İŞLENİYOR

Altın liralar, telkari ustası İsmail Akbay ve Mustafa Çimen'in ellerinde süslenerek, müşterilerin beğenisine sunuluyor. Beypazarı'na gelerek elindeki altın liraları tılsımla işleten bir vatandaş, "Almanya'da telkari işletmaya kalksak buna gücumüz yetmez. Ustaların ortaya çıkardığı eserlerden çok memnun kaldım. Elimdeki diğer altınları da işletmek için sipariş verdim” dedi.

Haberin Devamı

Gelinlik kızlara ‘Beypazarı tılsımı’

GELİNLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Gelin olacak kıza kayınvalidesi tarafından düğünden önce takılan 'tılsım', mistik özelliği ile herkesin ilgisini çekiyor. Beypazarı tılsımları, tele çeşitli desenler verilerek yuvarlak, kare ve yıldız biçiminde üretiliyor. Üzeri irili ufaklı incilerle süslenen takıların, evliliğin önündeki olası engel ve uğursuzlukları kaldırdığına inanılıyor. Gelinler, düğün günü boyunlarına taktıkları tılsım ile kem gözlerden korunduklarını düşünüyor. Farklı tasarımlar ile takıların 'tılsım' ve 'incili tılsım' adıyla iki ayrı tarzı bulunuyor. Ortalama ağırlığı 20-25 gram arasında olan tılsım, gümüş veya 14 ayar altından yapılıp, üzerine işçilik ücreti eklenerek satışa sunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!