Bakın Işık: En çok dinlenen Taner Yıldız

Güncelleme Tarihi:

Bakın Işık: En çok dinlenen Taner Yıldız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2014 14:43

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Habertürk'te katıldığı programda en çok dinlenenler isimlerden birinin Enerji Bakanı Taner Yıldız olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Fikri Işık'ın konuşmasından satırbaşları


GÜL’ÜN DİNLENMESİ

Kriptolu telefonlar dinlenmiş. Kimin, nasıl dinlendiğine yönelik çalışma yapmıştık. Bütün kriptolu telefonların dinlenme ihtimali yüzde 99.99… Elde ettiğimiz net verilerin arasında sayın cumhurbaşkanımıza ait kriptolu telefonun dinlendiğini de tespit ettik. Önemli olan dinleme kaydına telefon IMEI numarası girmiş mi? Anlık çözmeleri zor. Ortam dinlemesi değil. Kriptolu telefon bizzat kripto yoluyla gönderilen mesajlar dinlenmiş ve tape ile servis edilmiş. Tabi servis edilmeyenler var. TİB’te paralel yapının hukuksuz olarak yaptıkları dinleme. Bunun dışındaki dinlemelerle ilgili bilgimiz yok. Kriptolu telefonun dinlendiğini biliyoruz. Kim, nerede, nasıl dinlemiş? Bu önemliydi. Bunu tespit ettik.

Haberin Devamı

"2009’DAN İTİBAREN DİNLEME VAR"

Daha çok yoğunlaşan tarih 2012-2014 arası ama 2009’dan itibaren dinleme var. One minute olayından sonra bu yapı üst düzey devlet görevlilerini dinlemeye almış.

"EN ÇOK DİNLENENLERDEN BİRİ TANER YILDIZ"

En çok dinlenen isimlerden biri Enerji Bakanı Taner Yıldız. Zannediyorum 2009’dan beri dinleniyor.

"17 ARALIK’TAN SONRA SİLME OPERASYONU YAPMIŞLAR"

Görevimiz bilgilerin içeriğine ulaşmak değil. Görevimiz kim yapmış bu dinlemeyi? 164 telefonun 76’sına kırıntı bilgilerden ulaştık. 17 aralık operasyonu başarısız olunca çok ciddi bir silme operasyonu yapmışlar. Silerken arşivlenmesi zor. Onu alıp başka yere götürdülerse, ileride ortaya çıkarsa haklılığımız net olarak ortaya çıkardı. Bu telefonlar dinlenmeseydi, tapelere montajlar yapılarak servis edilmezdi.

DİNLENEN İSİMLER

Dinlenenler arasında Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı var. Üst düzey tüm devlet yetkililerinin var.

"BAKAN OLDUKTAN SONRA BENİ DE KISA SÜRE DİNLEDİLER"

Benim de kısa bir süre bakanlık görevimden sonra kısa bir süre dinlendiğim için ortaya çıktı. O süreçte bir kez kriptolu telefondan görüşme yapma durumum oldu ama onu da teknik sorunlardan dolayı yapamadık

YENİ KRİPTOLU TELEFONLAR NASIL OLACAK?

Yılbaşına kadar sunacağımız telefonlarda büyük bir değişiklik yok. Asıl değişiklik yazılım ve güvenlikte. Donanımda pek değişiklik yok. Yeni telefonlar MGK’dan gelecek listeye göre verilecek. Yılbaşında bitirdikten sonra 2 çalışma var. Biri bu telefonların akıllı kriptolu telefon olarak yeniden tasarımından donanımına yeniden yapılması. Bir de belki vatandaşın da kullanabileceği sivillere yönelik akıllı kriptolu telefonlar.

Haberin Devamı

"FİYAT FARKI AŞIRI OLMAZ"

Şu anda bir AR-GE projesi olarak yürüyor. Fiyatın ne olacağını kestirmemiz doğru olmaz. Normal telefon fiyatlarından aşırı bir fiyat farkı olmaz. TÜBİTAK olarak ticarileşme aşamasında biz olmayacağız. Normal bir akıllı telefonla vatandaş isterse normal isterse kriptolu konuşacak. Ticarileşmesi ile ilgili süreç o işlemi yapacak şirketin çalışmasının sonunda ortaya çıkar.

"MGK NE KADAR İSTERSE..."

MGK bizden eskisi gibi 164 tane isterse o kadar üreteceğiz. MGK’nın istediği sayıda kriptolu telefonun üretilmesi ve MGK Genel Sekreteri’ne teslim edilmesi.

"DİNLEME YARGI KARARIYLA OLACAK"

Telefonların dinlenmesi hukukun verdiği karara bağlı. Mahkeme karar verdiğinde bu telefonların dinlenmesi mümkün olacak. Sadece yargı kararıyla ve meşru otoritenin resmi prosedürü ile yapılabilecek. Şu anda benim bildiğim haberleşme ile ilgili kriptolu telefonun yerine geçen bir araç yok. Bunun tabii ki de kritik kurumlarda haberleşmenin dışarıya sızmaması için farklı yöntemler kullanılıyordur. Onu ben şöyle oldu, böyle oldu demek durumunda değilim

Haberin Devamı

GENELKURMAY’DAKİ BÖCEK

Hırsız köyün içindeyse ne yapacaksınız der eskiler. Orada yapılandıysa, veya bir iki kişi oraya sızdıysa… İnşallah zararın neresinden dönülse kardır deyip bu yapıların devletten tamamen tasfiyesi öncelikli görev

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!