Soma faciasımı protesto için üniversiteyi işgal eden öğrencilere dava

Güncelleme Tarihi:

Soma faciasımı protesto için üniversiteyi işgal eden öğrencilere dava
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2014 12:16

İzmir’de Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin yanı sıra Berkin Elvan’ın da ölümünü protesto edip, bu sırada baskılara maruz kaldıkları iddiasıyla Ege Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü binasını işgal eden, kapılarını zincirleyip çatısına çıkan 38 öğrenci hakkında dava açıldı. Eğitim öğretim hakkına engel olmak, kamu malına zarar vermek, görevi yaptırmamak için direnme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ile terör örgütü propagandası yapmakla suçlanan öğrencilerin her biri için 21’er yıl hapis cezası istendi.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi kampüsü içinde bir grup öğrenci, geçen 22 Mayıs’ta, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin yanı sıra Berkin Elvan’ın da ölümünü protesto etmek için açıklama yapmak üzere toplandı. Bu sırada, hem üniversite yönetiminin, hem de polisin kendilerine sürekli baskı uyguladığını dile getiren öğrenciler, ilk olarak Edebiyat Fakültesi içerisindeki öğrencileri dışarı çıkardıktan sonra kapıları zincirlerle kapattı. Ardından aynı grup bu kez de Yabancı Diller Bölümü’ne gidip buradaki öğrencileri dışarıya çıkardıktan sonra kapıları yine zincirlerle kapattı.

Yabancı Diller bölümü ek binasını işgal ettiklerini açıklayan öğrenciler, üç katlı binanın koridorları ile merdivenlerine sınıflardaki sandalye ve masalarla barikat kurdu. İçeri giriş, çıkışları pencerelerden yapan öğrenciler, okulun duvarlarına sprey boyayla ’İşgal’, ’Soma’ ve ’Berkin’ yazıları da yazdı.

ÇATIYA ÇIKAN ÖĞRENCİLERE GECE BASKINI

Gün boyu süren görüşmelere rağmen eylemlerini gece de sürderen ve işgallerine devam eden öğrencilere, çevik kuvvet polisleri ve diğer polis ekiplerin de desteğiyle, gece saat 01.00 sıralarında, müdahale edildi. Müdahale sırasında ekiplere bir polis helikopteri de havadan destek verdi. Polisin geldiğini gören bazı öğrenciler binanın çatısına çıktı. Çatıya çıkan öğrenciler, polise kiremit attı, gruba biber gazıyla müdahale edildi. Çatıdaki öğrencileri de yakalayıp indiren, binayı boşaltan polis, 38 kişiyi gözaltına aldı. İşgalin ardından mehkemeye sevk edilen öğrencilerin tamamı serbest bırakıldı.

DAVA AÇILDI

Geçen 22 Mayıs’ta yaşanan işgalden yaklaşık 4 ay sonra soruşturmasını tamamlayan savcı, hazırladığı iddianameyi mahkemeye gönderdi. İddianamede, öğrencilerin herbiri için, eğitim öğretim hakkına engel olmak, kamu malına zarar vermek, görevi yaptırmamak için direnme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerine Kanunu’na muhalefet ve terör örgütü propagandası yapmak suçundan 21’er yıl olmak üzere toplam 798 yıl hapis cezası istendi.

Öğrencilerin avukatlarından Dinçer Çalım, iddianamenin maddi hatalarla dolu olduğunu, kimin neyle suçlandığının bile belli olmadığını öne sürdü. Kendilerinin gerekli itirazları yapacaklarını, öğrenciler için bu kadar yüksek cezaların istenmesinin korkunç olduğunu dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!