Merkez, doları tutmak için döviz depo faizini düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Merkez, doları tutmak için döviz depo faizini düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2014 10:57

GLOBAL ekonomik şartlar ve bölgesel risklerin etkisiyle yılbaşından bu yana tırmanışını sürdüren doları tutmayı amaçlayan Merkez Bankası, günlük alım ihalesinin dışında dün bankaların döviz depo faizlerini düşürdü. Yüzde 10 olan döviz depo faizini dolar için yüzde 7.5’e, Euro için de yüzde 6.5’e düşüren Merkez, bankalara ‘ihtiyacı olan dövizini gelip benden alsın’ mesajı verdi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası dolardaki tırmanışı frenleyebilmek için dün bir adım daha attı ve bankaların Merkez’den borçlanma faizlerini düşürdü. Merkez’in dolar likiditesini daha iyi yönetmek üzere aldığı bu karara göre, bugünden itibaren bankaların bir hafta vadeli olarak Merkez Bankası’ndan borçlanma faizleri dolar için yüzde 10’dan yüzde 7.5’e, Euro için de yüzde 10’dan yüzde 6.5’e indirildi. Böylelikle Merkez, piyasadan borçlanan bankalara ‘ben de varım, benden piyasadan daha ucuza borçlanabilirsiniz’ hatırlatması yaparak, geçen haftadan bu yana doları tutmak için attığı adımlara bir yenisini daha eklemiş oldu.

LİMİTLERİ ARTIRMA SİNYALİ
Merkez Bankası’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Önümüzdeki aylarda gerçekleşmesi beklenen küresel para politikalarının normalleşme sürecinde Türkiye’de dengeli büyümenin ve sermaye akımlarının sürekliliğini desteklemek amacıyla, Döviz Depo Piyasası’nda bankalara tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankası’ndan alabilecekleri döviz depolarının faiz oranları gözden geçirilmiştir” denildi. Açıklamada ayrıca, bankaların Döviz ve Efektif Piyasalarında toplam 10.8 milyar dolar işlem yapma limitleri bulunduğunu hatırlatan Merkez Bankası, bu limitlerin bankaların bilanço büyüklüklerinde ve Merkez’in rezervlerinde görülen artış dikkate alınarak, 10 Aralık 2014 tarihinde düzenlenecek ‘2015 Yılı Para ve Kur Politikası’ basın toplantısında güncelleneceği belirtildi. Merkez’in bu açıklaması da, bankaların borçlanma limitlerinin artırılacağı sinyali olarak algılandı.

Haberin Devamı

ALIM 40 MİLYON YAPTI
Merkez Bankası bölgede IŞİD kaynaklı gerginliğin artmasından bu yana aralıksız yükselen dolara müdahale etmek amacıyla 25 Eylül’de 10 milyon dolar olan günlük döviz alım ihalesinin miktarını 40 milyon dolara çıkardığını duyurmuştu. Piyasada dolarda görülen yukar yönlü hareketlerden rahatsız olduğu mesajını da vermeyi amaçlayan bu müdahalenin ardından dünkü açıklamayla birlikte Merkez bankalara, ‘ihtiyacı olan gelsin benden dolar alsın’ diyerek, dolaylı müdahalesini sürdürüyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ocak ayındaki olağan üstü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan faiz artırım kararından bu yana zaman zaman yeni bir faiz artırımı yerine, faiz artırımı dışındaki yollarla dolara müdahale edebileceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

hguler@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!