Türk diplomatlara büyük alkış

Güncelleme Tarihi:

Türk diplomatlara büyük alkış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2014 09:38

Türk diplomatların Nazi rejimi sırasında Musevilere pasaport hayatlarını kurtarmasını konu edinen ‘Türk Pasaportu’ belgesel filmi, Hessen Türk Toplumu işbirliği ile Frankfurt Yahudi Müzesi‘nde gösterildi.

Haberin Devamı

Türk diplomatların İkinci Dünya Savaşı sırasında Türk olup olmadıklarına bakmaksızın hayati tehlikesi bulunan Musevilere pasaport

Türk diplomatlara büyük alkış
vermesini konu edinen Burak Ariel’in belgesel filmi ‘Türk Pasaportu’ büyük ilgi gördü.

Frankfurt Musevi Cemaati Başkanı Prof. Dr Rafael Gross, Türk diplomatların cesur davranışları hakkında çok az bilgiye sahip olduklarını, bu nedenle ‘Türk Pasaportu’ adlı belgesel filmini çok merak ettiklerini söyledi. Holocaust‘un büyük bir insanlık suçu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gross, filmin soykırımı yeni nesile anlatılması bakımından da önemli olduğunu kaydetti.

‘Diplomatlarımızın onurlu davranışını anlatmadık’

Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici ise Türklerin insani ve diplomatik başarılarda sessiz kaldıklarını söyledi. Osmanlı‘nın 15. Yüzyıl‘ın sonlarında ülkelerinde yaşama hakkı bulamayanları kabul ettiğini anımsatan Ekici, „İkinci Dünya Savaş sırasında Türkiye, Nazi rejiminden kaçan Ernst Reuter, Prof. Dr. Paul Hindeminth, Alfred Helibronn ve Ernst Hirsch gibi bilim, sanat, ekonomi ve kültür insanları için de vatan olmuştu. Bu günlerde de Suriye ve Irak’tan bir buçuk milyon insana kucak açtık. Anti semitizm bir insanlık düşmanıdır. Onun kadar ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamfobi de karşı çıkılması gereken suçlardır. İyi bir dünya istiyorsak karşılıklı hoşgörüye sahip olmalıyız” diye konuştu.

Ülkümen unutulmaz

Film gösterimi öncesi konuşma yapan Hessen Türk Toplumu Başkanı Erhan Songün, Solingen ve Möln gibi Türklerin hayatlarını kaybettiği neonazi saldırılarında Musevi cemaatinin dayanışma gösterdiğini söyledi. Songün tarihte de iki toplumun kesişen birlikteliği olduğunu kaydetti.

Türk diplomatlara büyük alkış


İstanbul Musevi Cemaati Basın ve Dış İlişkiler Başkanı Deniz Baler Sporta ise sayıları yüzyılın başında yüzbini bulan ancak İsrail’in kurulmasının ardından sayıları üçte birine inen Türkiye’deki Yahudilerin durumunu anlattı. Yahudi okullarının Türk devleti tarafından desteklendiğini kaydeden Sporta, 600 kadar çocuğun kendi okullarında okuduklarını, İspanyolca, İngilizce ve İbranice öğrenme fırsatı bulduklarını belirtti.

Rodos Başkonsolosu Selahattin Ülkümen’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında 42 Yahudi’yi kurtardığını, evine yapılan bir bombalı saldırı sırasında hamile eşini kaybettiğini hatırlatan Sporta, Van depremi sonrasında kente yaptırdıkları bir okula unutulmaz Türk diplomatın adını verdiklerini söyledi. Sporta 27 Ocak Holocaust’u Anma Günü’nü Türk Dişişleri Bakanlığı ile birlikte düzenlediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!