Kobani protestoları ile yükselen doları Fed düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Kobani protestoları ile yükselen doları Fed düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2014 01:30

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son faiz toplantısına ilişkin tutanakların faiz artırımlarının beklendiği kadar hızlı olmayabileceği algısının gelişmekte olan piyasalarda iyimserliğe neden olmasıyla dolar 2.29 TL'den 2.26 TL'ye kadar geriledi. Ancak Kobani kaynaklı protestoların çatışmaya dönmesi ardından yaşanan gerginlikler TL cinsi varlıklar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Yurtiçindeki gerginlikler nedeniyle dün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'de Fed kaynaklı iyimserliğin devam edebileceği ancak bunda çatışmalara yönelik gelecek haberlerin belirleyici olacağı belirtiliyor.

Fed yetkilileri, faiz oranlarında yapılacak artırımı ABD ekonomisindeki ilerlemeye bağlamak istiyorlar, ancak bankanın son toplantısının tutanakları, daha güçlü bir dolar ve küresel yavaşlama tehditlerinin ne şekilde üstesinden gelineceği konusunda yaşanan tartışmaları ortaya koydu.

Fed'in 16-17 Eylül'de yapılan para politikası kurulu toplantısının dün açıklanan tutanaklarında, yükselen doların enflasyonda istenen artışı yavaşlatabileceği konusunda duyulan endişeler dikkat çekti. Dolar Fed tutanaklarının açıklanmasının ardından bugün para birimleri sepeti karşısında iki haftanın en düşük seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Fed tutanakları piyasalarda faiz artırımlarının o kadar da hızlı olmayabileceği algısı yarattı. Buna paralel kurda da bir gerileme söz konusu. Ancak yurtiçindeki olaylar nedeniyle piyasalarda baskı sürüyor. Dolayısıyla TL'de negatif ayrışmanın devam etmesini beklemek gerek ancak Fed iyimserliği de ağır basabilir" dedi.

DOLARDA NEFES ALDIRAN DÜŞÜŞ

Dün saat 17:55'te 2.2867/2.2874 seviyesinde olan dolar/TL, akşam saatlerinde 2.2530'a kadar geriledikten sonra, bu sabah saat 08:38'de 2.2685/2.2695 seviyesinden işlem gördü.

Dün aynı saatte 2.5924 seviyesinde olan sepet bazında TL ise, bu sabah 2.5796 seviyesindeydi.

Kobani nedeniyle çıkan eylemlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 22'ye yükselirken; şiddet olaylarının sorumlularından mutlaka hesap sorulacağını söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecine hala bağlı olduklarını ancak süreç ile kamu düzeninin birbirinin alternatifi olmadığını belirtti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani'nin düşmesini engellemenin, kendileri için stratejik bir hedef olmadığını belirtti ve tampon bölge fikrinin etraflıca düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

TUTANAKLARDA DOLARI DÜŞÜREN KRİTİK İFADELER
Fed Tutanakları, komite üyelerinin Avrupa, Japonya ve Çin ekonomilerindeki yavaşlamanın ABD'nin ihracatını azaltacağı yönündeki endişelerini ortaya koydu. Komite üyeleri ayrıca değer kazanan doların da ABD ekonomisi için riskler oluşturduğu görüşünde birleşti.

Güçlenen doların, ithal mal ve hizmetlerin fiyatını düşürerek, enflasyonu aşağı çekebileceğinin kaydedildiği tutanaklar, Fed'in faiz artırımı konusunda acele etmeyeceğinin sinyallerini verdi.

Tutanaklarda, "Bazı katılımcılar avro bölgesindeki düşük ekonomik büyüme ve enflasyonun doların daha fazla değer kazanmasına yol açarak, ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. Birkaç katılımcı da Çin ya da Japonya'daki yavaşlayan büyümenin yanı sıra Orta Doğu'daki beklenmedik gelişmelerin de benzer riskler oluşturabileceğini ekledi" ifadelerine yer verildi.

FOMC, bu endişeler ışığında orta vadeli büyüme beklentilerini aşağı çekti.

Bazı komite üyelerinin, faiz oranına yönelik sözlü yönlendirmenin, faiz artırımının ekonomik veri ve finansal şartların gerektirdiğinden daha uzun bir süre sonra ve daha yavaş şekilde olacağı hissini uyandırmasından rahatsızlık duyduğunu aktaran tutanaklara, bazı üyelerin "kayda değer süre" kullanımının bir taahhüt olarak algılanabileceği yönündeki kaygıları da yansıdı.

Öte yandan, tutanaklar Fed'in faiz kararının ekonominin performansına göre şekilleneceğinin altı çizdi.

"Birçok katılımcı sözlü yönlendirmenin, ekonomik verilerin yanı sıra tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine doğru görülen ilerlemeye bağlılığının netleştirilmesini tercih ettiğini belirtti" denilen tutanaklarda, bu konuyu açıklığa kavuşturmanın Fed'in ekonominin gidişatındaki değişikliklere uygun tepkiler verebilmesi için gerekli esnekliği korurken, daha iyi anlaşılmasını da sağlayabileceği dile getirildi. / AA

YURTİÇİNDEKİ OLAYLARIN BASKISI HİSSEDİLECEK

Tahvil bono piyasasında da Fed sonrası iyimser havaya paralele faizlerde aşağı hareket görülebileceği belirtiliyor. Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Bu sabah ilk işlemlerde faizde aşağı hareket görebiliriz. Ancak yurtiçindeki olayların baskısını da hissetmeye devam edebiliriz. Kısa vadede Fed tutanakları pozitif olacaktır ama içerideki olaylar bu etkinin kısa sürmesini ve/veya etkisinin diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha az olmasını sağlayabilir" dedi.

İki yıllık gösterge olan 13 Temmuz 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi dün yüzde 9.89'a kadar yükseldikten sonra spot piyasada ortalama yüzde 9.86, valörde son işlemde yüzde 9.78 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot piyasada ortalama yüzde 9.76, valörde son işlemde yüzde 9.67 seviyesindeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!